top of page
Český Krumlov.png

Český Krumlov (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°48 N 14°18 O
GPS parking : Chvalšinská 138
Website locatie :
Český Krumlov

weerbericht.png
pdf.png

Český Krumlov is een stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. De stad ligt in een lus van de rivier Moldau. De stad heeft een oppervlakte van 22 km² en heeft ongeveer 15.000 inwoners.
Český Krumlov is door haar oude binnenstad en kasteel een trekpleister geworden voor toeristen.

 

De bouw van de stad en het kasteel begonnen aan het einde van de 13e eeuw bij een fort aan de Moldau. Het grootste deel van de oude stad en het kasteel is gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw, vooral in gotische, renaissance- en barokstijlen. Het centrum van de stad is gebouwd in de lus van de rivier.

 

 

Tijdens het communistische tijdperk raakte Český Krumlov vervallen. Sinds 1989 is de stad weer opgebouwd, en jaarlijks komen vele toeristen dit stadje bezoeken. In 1992 is de oude binnenstad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de Unesco

 

Bezienswaardigheden

 

Náměstí Svornosti

 

Het imposante gebouw aan het marktplein, náměstí Svornosti, is het stadhuis. Het op de hoek aan de noordzijde gelegen pand ontstond halverwege de 15e eeuw door samenvoeging van twee gotische huizen. De aan Maria gewijde pestzuil op het plein, is in 1716 opgericht, omdat zij de stad in 1682 voor de Zwarte Dood behoed zou hebben.
Matthias Jäckel, een Praagse beeldhouwer, plaatste er een Mariabeeld boven op en in de nis aan de voet van de zuil staat een beeld van St Rochus, die bescherming bood tegen de pest.

 

>>> Adres : Náměstí Svornosti <<<

 

Sint Vituskerk (kostel Svatého Víta)

 

Deze kerk biedt visueel enig tegengewicht voor de hoge kasteeltoren. Dit driebeukige gotische bouwwerk, neergezet op de plek van een vorige kerk, stamt uit de vroege 15de eeuw. Het netgewelf is een van de oudste van Europa. Het heiligdom bij de noordelijke muur van het presbuterium is een fraai voorbeeld van steenhouwerij van rond 1500. 

Op het vroegbarokke hoogaltaar (1673-1683) zijn schilderingen van St Vitus en de kroning van de Heilige Maagd Maria te zien. Het laatgotische portaal bezit een gewelf in de vorm van achthoekige sterren.

Op de noordermuur van de zijbeuk staan gotische muurschilderingen uit 1430 (De kruisiging, St Veronica, St Elisabeth met bedelaar, Maria Magdalena, St Catharina en St Barthelomeus). Ooit was hier de Krumlov Madonna (1390) te zien, een van de mooiste voorbeelden van internationale gotiek, maar deze bevindt zich nu in het Kunsthistorisches Muzeum in Wenen. Een 15e-eeuwse replica hangt in de Nationale Galerij in Praag.

 

>>> Adres : Kostelni <<<

 

Latran

 

In de oude wijk Latran woonden vroeger ambachtslieden en handelaars, die diensten leverden aan het kasteel. Een brug over de Vltava voert naar de binnenstad. Een complex van laatgotische en barokke gebouwen, waaronder het minorieten- en clarissenklooster en een kerk, is nog intact. Het geheel staat via een overdekte loopbrug boven Latran in verbinding met het kasteel.

Hier vlakbij bevindt zich de Budejovicepoort in renaissancestijl, de enige van de acht stadspoorten die nog intact is.

>>> Adres : Latran <<<

Kasteel van Český Krumlov

 

Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd door de heren van Krumlov, die behoorden tot de adellijke familie Vítkovci. In 1302 kwam de burcht in het bezit van de familie Rosenbergs (Rožmberks).
Tijdens het bewind van Vilém van Rosenberg werd het gotische kasteel door Italiaanse bouwkundigen verbouwd tot een renaissancistisch verblijf. In de 17e eeuw volgden nog enkele verbouwingen in de barokstijl, waarbij ook een barokke kasteeltuin werd aangelegd. 

Josef Adam van Schwarzenberg liet de spiegel- en maskeradezaal opnieuw aanpassen met  rococoschilderingen van Josef Lederer. Het bij het kasteel behorende Eggenbergs theater en het lustslot Bellarie in de kasteeltuin werden destijds verbouwd. Daarnaast kwam een collectie van Weense kunstschilders, theaterkostuums en rekwisieten uit de 18e eeuw. 

In 1900 maakte Adolf Josef van Schwarzenberg de Schwarzenbergse representatiezalen toegankelijk voor het publiek. In 1940 werd het kasteel ingepalmd door de Gestapo. Na de Tweede Wereldoorlog werd het staatseigendom.

Door de talrijke verbouwingen is de burcht dus uitgegroeid tot een groot complex van meerdere gebouwen, liefst vijf binnenplaatsen en een grote tuin.

 

>>> Adres : Zámek <<<

 

Streekmuseum (Regionálni muzeum) en andere …

 

Bij het grote plein begint Horni Ulice, de belangrijkste straat van Cesky Krumlov. Hier vinden we een aantal interessante gebouwen. Vooreerst de kapelaanswoning (Kaplanska) Het is een hoekpand met een aantal unieke details (de schitterende hoekerker op een gedraaide zuil, de decoratieve stenen raam- en deurkozijnen en de renaissancegevel.

 

Het volgende opmerkelijke pand was oorspronkelijk bestemd voor de prelaten, katholieke geestelijken. Dit gebouw bezit een mooie binnenplaats met arcaden en een opmerkelijke overdekte buitentrap. In het gebouw is de stadsgalerij gevestigd, waar hedendaagse kunst wordt tentoongesteld.

 

Niet minder mooi is hotel Ruze (Roos), een van de beste hotels van de stad en gevestigd in een ruim vier eeuwen oud gebouw. Oorspronkelijk was dit een college dat de Rosenbergers voor de jezuïeten lieten bouwen. De binnenplaats is vrij toegankelijk.

Het barokke complex tegenover het hotel was ook in bezit van de jezuïeten. Sinds 1946 is hier het streekmuseum gevestigd. Hoogtepunten zijn een collectie gotische heiligenbeelden, een complete barokke apotheek uit het jezuïetenklooster en de collectie volkskunst met naïeve schilderijen en boerenmeubels.

 

>>> Adres : Horni Ulice <<<

Overstromingen 2002

Zoals voorheen werd de stad in 2002 weer getroffen door zware overstromingen. Praktisch het volledig lager gelegen gedeelte ontsnapte niet aan de verwoestende zondvloed.

Met man en macht en inzet van alle mogelijk kanalen werd de stad binnen de kortste keren weer opgeknapt om de vele toeristen opnieuw te kunnen ontvangen.

Klik hier indien u enkele beelden van toen wil oproepen.

pdf.png
pdf.png
bottom of page