top of page
Český Šternberk.png

Cesky Sternberk (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°49 N 14°56 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Cesky Sternberk

weerbericht.png
pdf.png

Český Šternberk is een gemeente in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Benešov. De gemeente telt ongeveer 150 inwoners.

Het dorp werd gesticht in de 13e eeuw als een kasteel onder de Boheemse Šternberk. De eerste vermelding van het dorp is te vinden in historische bronnen uit 1242. Samen met het kasteel breidde het dorp zich uit naar zijn huidige vorm.

 

In 1901 werd de spoorlijn ingehuldigd en werd Cesky Šternberk een populaire bestemming voor veel toeristen dankzij de historische waarde en de goede bereikbaarheid.

 

In de jaren 1920 werd een watermolen herbouwd op de linkeroever van de rivier de Sázava (het noordelijke deel van het dorp), waarvan het oorspronkelijke uiterlijk dateert uit de late 16e eeuw. De constructie van de molen heeft tot nu toe geduurd, maar deze is vervallen.

 

In de jaren 1970 werd ook een stuw tentoongesteld in de molen, die nog steeds in zijn vorm staat. Tegenwoordig worden meestal familiehuizen gebouwd op heuvelachtig terrein op de rechteroever van de Sázava.

 

Sinds 10 oktober 2006 heeft het dorp weer de status van gemeente.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Cesky Šternberk

 

Het kasteel werd gesticht rond 1241 op een hoog rotsachtig voorgebergte boven de rivier Sázava Zdeslav van de familie Divišovic. Hij noemde het naar zijn wapenteken, de gouden ster, Sternberg.

 

Laatgotische reconstructie veranderde het uiterlijk van het kasteel. Een rondleiding brengt de bezoeker door vijftien kamers, allemaal rijkelijk ingericht met stijlvol meubilair, schilderijen en tapijten. Verder zijn er een unieke verzameling grafische figuren en verschillende filigraanitems, een verzameling historische vuurwapens en snijwapens, kunstporselein, jachttrofeeën en vele andere attracties te zien.

 

Tegenwoordig is het kasteel eigendom van de familie Sternberg.

 

>>> Adres : Centrum <<<

>>> Website : Kasteel Šternberk <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page