top of page
Český Těšín.png

Český Těšín (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Frýdek-Místek
Coördinaten locatie : 49°45 N 18°37 O
GPS parking : nám. ČSA
Website locatie : 
Český Těšín

weerbericht.png
pdf.png

De stad Český Těšín ligt in het oostelijke puntje van Tsjechië, ongeveer 45 km ten oosten van de stad Ostrava. Het is gelegen op de linkeroever van de rivier Olše, op de grens van Tsjechië en Polen. Český Těšín is het natuurlijke centrum van Těšín Silesia, het meest oostelijke deel van de Tsjechische Republiek, dat op de grens met Polen (Silezië en Opole) en Slowakije (regio Žilina) ligt.

 

Het grenskarakter van de regio biedt, vooral na de toetreding van buurlanden tot de Europese Unie en later tot het Schengengebied, kansen voor effectieve samenwerking op het gebied van industrie, infrastructuur, milieubescherming, culturele en educatieve activiteiten en toerisme. Dankzij de gunstige ligging op het kruispunt van handelsroutes is de stad het administratieve en commerciële centrum van de regio geworden.

 

Český Těšín telt ongeveer 26.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

De beslissing om een ​​nieuw stadhuis te bouwen werd al in 1923 genomen. De bouw zelf werd voorafgegaan door de aankoop van grond van Jana Tetlová en de aankondiging van een architectuurwedstrijd. Het stadhuisgebouw was een van de laatste projecten die werd gefinancierd met een overheidslening.

 

Het gebouw is 54 m lang en op de gevel staan ​​drie gedenkplaten (gedenkplaat voor J. Třanovský, slachtoffers van fascisme en reconstructie van het plein).

 

In het midden van het plein is in 2004 een fontein gebouwd.

 

>>> Adres : nám. ČSA <<<

 

Masaryk Park

 

Het plein werd opgericht aan het begin van de 19e eeuw door de hertog van Těšín, Albert van Saksen-Těšín (zoon van koning augustus III van Polen, schoonzoon van keizerin Maria Theresa).

 

De huidige naam is gecreëerd ter nagedachtenis van het bezoek van president Tomáš Garrique Masaryk aan Český Těšín in 1930. In 2010 werd Masaryk Park nieuw leven ingeblazen als onderdeel van een project dat werd ondersteund door EU-subsidies. Bijzonder aan het park zijn de vele historische gebouwen.

 

>>> Adres : Masarykovy sady <<<

 

Kerk van het Heilig Hart van Jezus

 

De bouw van de kerk werd geïnitieerd door de jezuïetenorde. Ze werd gebouwd in de jaren 1891-1894 volgens het project van de Weense architect Ludwig Satzki in neogotische stijl met een transept en een gevel met twee

torens.

De gevel is versierd met een rozetvenster.

>>> Adres : Masarykovy sady <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page