top of page
Cheb.png

Cheb (***)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Cheb
Coördinaten locatie : 50°4 N 12°22 O
GPS parking : Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad
Website locatie :
Cheb

weerbericht.png
pdf.png

De West-Boheemse stad Cheb is een van de oudste en historisch meest waardevolle Tsjechische steden. Het is ook een plaats die een van de grootste complotten in de Tsjechische geschiedenis meemaakte. Vanwege het grote aantal prachtig bewaard gebleven historische bezienswaardigheden en zijn unieke middeleeuwse sfeer, is Cheb is een van de mooiste steden in de Tsjechische Republiek.

De geschiedenis van de stad is onlosmakelijk verbonden met de figuur van Albrecht von Wallenstein, die een van de meest controversiële figuren in de Tsjechische en Europese geschiedenis blijft. De koopman, politicus en militair commandant werkte zich langzaam op tot een van de meest krachtige persoonlijkheden in Europa in zijn tijd. Zijn macht begon zulke proporties aan te nemen, dat zelfs de keizer vreesde dat hij zijn macht zou overstijgen.
Gebaseerd op ongefundeerde beschuldigingen van een poging tot staatsgreep, werd hij uiteindelijk vermoord. Het gebeurde in 1634 in het Pachelbel Huis aan het belangrijkste plein van Cheb. 

 

Bezienswaardigheden

 

Historisch stadscentrum

 

Als je over het middeleeuwse plein in Cheb wandelt, zullen uw ogen onmiddellijk vallen op het stadsymbool “Špalíček”. Dit zijn een pittoreske groep van elf middeleeuwse koopmanshuizen, die hier al in de 13e eeuw gebouwd werden.

Daarboven doemen de twee stijgende torens van de Sint-Nicolaaskerk op.

Verder zijn de gronden van het kasteel, dat hier al meer dan 800 jaar staat, de moeite waard om te verkennen. U zult het bewaarde gedeelte van de romaanse vestingwerken, waaronder de Zwarte Toren, en de slotkapel te zien.

 

>>> Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad <<<

Kasteel van Cheb

 

De lange geschiedenis van het kasteel van Cheb begon in de vroege 12e eeuw. Zijn geschiedenis is onder meer verbonden met de machtige familie van de Staufs, waaruit veel Romeins-Duitse koningen en keizers zijn voortgekomen. Het was een van hen, de beroemde Friedrich Barbarossa, die het oorspronkelijke gebouw aan het einde van de 12e eeuw liet herbouwen tot een keizerlijk paleis, de enige vertegenwoordiger van dit soort kasteelarchitectuur in Tsjechië. De romp van het ooit prachtige paleis, de machtige verdedigingszwarte toren en vooral de dubbele romaans-gotische kapel van Sts. Martin, Erhard en Ursula zijn uniek.

 

Friedrich Barbarossa bezocht het kasteel herhaaldelijk persoonlijk, hield er staatsbijeenkomsten en verbleef er zelfs kort voordat hij naar de Derde Kruistocht vertrok, waarbij hij onverwacht werd gedood in de steile stroom van de Salef-rivier. Friedrich was echter niet het enige regerende hoofd van het Cheb-kasteel. Het werd ook bezocht door "Vader van het Vaderland" Charles IV. of de Hussite Koning George van Podebrady.

 

Het kasteel kende ook harde en turbulente tijden, veel oorlogen en veroveringen. Wagens van Hussite ratelden er rond, tijdens de Dertigjarige Oorlog werden de huurlingen in de Zweedse dienst lastiggevallen en in de jaren 1840 plunderden de vuur- en zwaardtroepen van de Franse koning Louis XV, die vocht met slechts één vrouw op de Tsjechische troon, de ontembare Maria Theresa.

>>> Adres : Dobrovského 2062 <<<

>>> Website : Kasteel Cheb <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page