top of page
Chlumec-nad-Cidlinou.png

Chlumec nad Cidlinou (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Hradec Králové
Coördinaten locatie : 50°09 N 15°27 O
GPS parking : Družstevní
Website locatie :
Chlumec nad Cidlinou

weerbericht.png
pdf.png

Chlumec nad Cidlinou is een oude stad van 5.500 jaar in Oost-Bohemen aan de samenvloeiing van de rivier Cidlina en Bystřice. De oudste rapporten hierover zijn bewaard gebleven uit de 12e eeuw.

Het omliggende landschap is licht glooiend en ligt op een gemiddelde hoogte van 206 meter, met tal van vijvers, loof- en naaldbossen. De dichtstbijzijnde omgeving van de stad wordt omgeven door tuinen, dus Chlumec nad Cidlinou wordt soms de "stad in de tuinen" genoemd.

 

De oorspronkelijke nederzetting werd gebouwd onder een beboste heuvel, waarop een houten fort stond dat de handelsroute van Praag naar Kladsko beschermde. Later werd een waterkasteel gebouwd, maar tijdens de Dertigjarige Oorlog werden de stad en het kasteel grotendeels verwoest. Het kasteel zelf werd niet vernieuwd na verschillende branden en in plaats daarvan werd een nieuw aristocratisch herenhuis gebouwd over de stad - Karlova Koruna Kasteel.

 

In 1611 schonk keizer Matthias het landgoed Chlumec aan de adellijke familie Vchynský - later aan de familie Kinský, die nu weer de eigenaren van het kasteel en het omliggende landgoed zijn.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Karlova Koruna

Iedereen die vanuit elke richting naar de stad Chlumec nad Cidlinou komt, wordt verwelkomd door het silhouet van het kasteel van Karlova Koruna. Het pittoreske barokke kasteel is al drie eeuwen een onlosmakelijk onderdeel van de skyline van de stad aan de oevers van de rivier de Cidlina. De familie Kinský is ook verbonden met het leven van de stad.

 

De bouw vond plaats in 1721-1723. Ter ere van het bezoek van keizer Karel VI kreeg het de naam Karlova Koruna. Aan de centrale cilinder van twee verdiepingen werden drie vleugels van één verdieping met een vierkante indeling toegevoegd. In het noordelijke deel schoof een open trap naar de eerste verdieping tussen de vleugels, vooraan bedekt met een ommuurde mantel met drie ingangen. De perfecte centrale compositie blijkt uit de locatie van het kasteel op het platteland, en dit werd verder benadrukt door drie steegjes naar de drie parkpoorten.

 

Het gebrek aan ruimte in het kasteel leidde tot de bouw van boerderijgebouwen in de buurt. Aan het begin van de 19e eeuw bouwde de bouwer Koch een Empire-oranjerie.

 

Na 1948 viel het kasteel in handen van de Tsjechoslowaakse staat. In 1992 vond restitutie plaats en de eigendom kwam terug in handen van de oorspronkelijke eigenaren - de familie Kinský.

 

>>> Adres : Zámecká <<<

>>> Website : Kasteel Chlumec <<<

 

Kostel svaté Voršily

 

De kathedraal Voršily op Klicperově náměstí werd gebouwd door de gemeente en Jan van Pernštejn, later exclusief door Jan van Pernštejn, in twee fasen : tussen 1536 en 1543 bouwde men het Pernštejn-gebouw, aanvankelijk onder leiding van een onbekende meester, vervolgens de metselaarmeester Peter van Pernštejn.

 

De kerk is een samengaan van 2 stijlen – laat-gotiek en renaissance. Het is een drieschip met een prismatische toren en een koepel, heeft een driezijdige pastorie en het noordelijke portaal draagt ​​een renaissancevoering. Het schip van de tempel is beglaasd met een kruisgewelf met spijkers, het koor is driearmig. De pastorie heeft een tongewelf. Het arsenaal aan de onderkant van de westerse toren van vandaag maakte ook deel uit van het oorspronkelijke gebouw, bedekt met een gebogen gevel.

 

Het overgrote deel van de oorspronkelijk toren werd ongetwijfeld gebouwd als een late renaissance-audio-eenheid met onderscheidende kenmerken van de romaanse renaissance aan het begin van de 16e en 17e eeuw.

 

De kerk is afgebrand in 1634, gerepareerd tot 1637 en opnieuw afgebrand in 1667. De landhuiskapel aan de zuidkant van de pastorie was misschien onderdeel van het oorspronkelijke gebouw, in 1677 werd het afgebroken en vervolgens herbouwd. De oostelijke gevel is afkomstig van de restauratie van de kerk na een brand in 1677.

 

Tussen 1733 en 1832 was de toren bedekt met een tijdelijk tentdak.

 

Verschillende grafstenen uit de 16e en 17e eeuw zijn bewaard gebleven aan de buitenkant van de pastorie. De binneninrichting na de brand in 1774 is rococo. Het laatste altaar is in de Empire-stijl.

 

>>> Adres : Klicperově náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page