top of page

Chlum u Třeboně (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 48°57 N 14°46 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie :
Chlum u Třeboně

Chlum u Třeboně.png
weerbericht.png
pdf.png

Chlum u Třeboně is een gemeente in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Jindřichův Hradec en telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

Met zijn ligging en natuurlijke schoonheid behoort de stad tot de pittoreske en nog steeds gewilde plekken die uitnodigen om te ontspannen. Het is verspreid over heuvels en valleien. Het dorp zelf en de aangrenzende eenzaamheid zijn omgeven door bossen, de niveaus van talrijke vijvers met dijken omzoomd met eeuwenoude eiken in het beschermde landschapsgebied Třeboňsko. De watergebieden en hun omgeving herbergen vele soorten planten, evenals vissen en watervogels.

 

Het begin van het dorp en fort Chlum dateert uit het einde van de 13e eeuw. Het fort staat hier al sinds de oudheid en wordt aan het einde van de 16e eeuw nog vermeld in documenten. De exacte plaats waar ze stond is echter niet bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chlum u Třeboně

 

Het kasteel werd in 1710 gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke fort. Het kreeg zijn huidige uiterlijk in 1902-1904, toen het eigendom was van František Ferdinand d'Este.

 

Tijdens het bezit van František Ferdinand d'Este, werd het kasteel met één verdieping vergroot en werd het park aangepast met de toevoeging van beelden uit de 18e en 19e eeuw. Na 1918 deed het kasteel dienst als zomerverblijf. Het was een populaire plek voor schrijvers en componisten.

Het kasteel is een gebouw van twee verdiepingen met drie vleugels met een mansardedak, een grote middenrisaliet en een balkon met een sierrooster. Het gebouw grenst aan een groot park met veel zeldzame soorten bomen.

 

Momenteel is het complex in particulier bezit en is het kasteel niet toegankelijk voor publiek . Ook het kasteelpark is niet toegankelijk.

 

>>> Adres : Hejtmanská hráz <<<

 

Kerk Hemelvaart van Maria

 

De laat-barokke bedevaartskerk dateert uit 1745 en werd vergroot in 1805. Ze staat op een dominante plaats op een heuvel boven de stad.

 

Het oudste deel van de kerk werd gebouwd op een plattegrond van het Griekse kruis, bekroond door een koepel. Sinds 1805 is ze verbonden met de westelijke basiliek door een schip met lage zijbeuken en een sacristie aan de oostelijke muur. Er langs stijgen twee overdekte trappen op het oratorium in de noordelijke en zuidelijke armen van het oorspronkelijke kruis.

 

>>> Adres : náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page