top of page
Choceň.png

Choceň (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°60 N 16°13 O
GPS parking : nám. Tyršovo
Website locatie : 
Choceň

weerbericht.png
pdf.png

De stad met 9.000 inwoners ligt in een vallei langs de oevers van de Tichá Orlice aan de voet van het Orlické-gebergte. Het rivierdal verbaast hier met zijn diversiteit, uitgestrekte uiterwaarden in de omgeving, steile mergelrotsen boven de rivier of beboste heuvels die hoog boven de stad uittorenen.

 

Choceň en zijn directe omgeving worden al sinds de bronstijd bewoond. Bewijs van de nederzetting zijn tal van archeologische vindplaatsen, de overblijfselen van forten en kastelen in de omgeving. De eerste vermelding van Choceň dateert uit 1227.

 

Aan het begin van de 20e eeuw telde Choceň bijna 5.500 inwoners en een aantal industriële ondernemingen, zoals een spinnerij, een weverij, een productie van worstgereedschap, een fabriek voor brandkranen, likeuren en de productie van kunstbloemen. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de textiel- en machinebouw zich hier opnieuw, vooral de productie van vliegtuigen en koelwagens.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuisgebouw bevindt zich op het Tyrš-plein op de plaats van de originele houten rychta, die verschillende keren is afgebrand. De bouw begon op de plaats van het huidige gebouw in 1564 tijdens het bewind van Sigismund van Šelmberk, heer van Kosta en Mrač.

 

Het stadhuis werd vervolgens herbouwd en in 1880 voltooid in zijn huidige neo-renaissancevorm. De huizen op het plein waren van hout met een oude arcade, later steen met een gevel. De meeste zijn door brand verwoest, dus de oorspronkelijke huizen zijn niet bewaard gebleven.

 

>>> Adres : nám. Tyršovo <<<

 

Kasteel Choceň

 

Het kasteel bevindt zich in het stadscentrum van Choceň. Het werd gebouwd als een renaissancegebouw met één verdieping in 1562, misschien op de plaats van een ouder fort. In 1574 begon de reconstructie van het kasteel, dat in 1587-1599 door Hertvík Zejdlic uit Šenfeld werd voltooid als een gebouw met vier vleugels met een rechthoekige binnenplaats, waarschijnlijk zonder arcades. Het gebouw heeft deze dispositie tot op de dag van vandaag behouden.

 

In 1610 wordt het kasteel beschreven als "een comfortabel en vrolijk gebouw van steen." In de 17e eeuw veranderden de eigenaren van het kasteel en het landhuis vaak. In 1709 werden het landgoed en het kasteel gekocht door de familie Kinský. Op dat moment werd de schade die tijdens de Dertigjarige Oorlog was geleden, op het kasteel hersteld en na een brand in 1829 kreeg het kasteel een nieuwe classicistische gevel, waarvan het uiterlijk tot op de dag van vandaag is bewaard.

 

In de jaren 1849-1850 werd de oostelijke vleugel van het kasteel herbouwd, waar de pseudo-gotische kasteelkapel van de Hemelvaart van de Maagd Maria werd gebouwd, die ook de ingang van het kasteel vormt.

 

Momenteel is het kasteel na wederopbouw eigendom van de stad. Tegenover het kasteel staat het voormalige centrum van de vorstelijke economische kantoren en een voormalige brouwerij uit het midden van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Pernerova 1 <<<

 

Kerk van St. František Serafínský

 

Oorspronkelijk stond er een gotisch heiligdom op de plaats van de huidige barokke kerk. Het eerste bericht over de fundering van de kerk dateert van 1602. Destijds was het een houten kerk, een tak, behorend tot de parochiekerk in Běstovice. In 1659 brandde de kerk af en in de daarop volgende jaren kwamen er nog vier keer meer branden voor.

In 1725, na een nieuwe brand, bleef alleen de stenen klokkentoren van de kerk over, er werd besloten om een ​​bakstenen kerk te bouwen. Ze werd gebouwd in de jaren 1729-1833.

 

Naast de kerk staat een barokke klokkentoren van drie verdiepingen met een koepel uit de jaren 1702-1703 van M. Rossi met een Tsjechische inscriptie uit 1736. Samen met een ziekenhuis uit 1750 en een barok decanaat vormt het een pittoresk geheel. In het ziekenhuis is nu de Seniorenclub gevestigd.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page