top of page
Chocerady.png

Chocerady (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°52 N 14°49 O
GPS parking : 109
Website locatie : 
Chocerady

weerbericht.png
pdf.png

Chocerady ligt op een hoogte van 282 m aan de rivier de Sázava in het district Benešov bij Praag. Sinds 1960 behoren de omliggende dorpen Vlkovec met de nederzettingen Růženín, Vestec en Samechov tot het dorp. De totale bevolking bereikt ongeveer 1.200 personen.

De oudste vermelding van het dorp is gerelateerd aan het record uit 1250, wanneer het Bruno van Chocerad vermeldt, waarschijnlijk een heer of de eigenaar van een boerderij. Er zijn verschillende interpretaties over de oorsprong van de naam van het dorp, waarvan de meest waarschijnlijke wordt geassocieerd met de termen "chotce raditi", d.w.z. voetgangers om te adviseren, of "kotce raditi (do)" of om te zorgen voor passagiers die over de oude landweg van Praag naar Moravië reizen.

 

Bezienswaardigheden

 

Komorní Hrádek

 

Het kasteel, dat als een belangrijke dominante over Chocerady staat, wordt gedateerd als Hrádek tot 1412 en sinds 1525 wordt het Komorní genoemd naar de eigenaar en hoogste butler van het Tsjechische Koninkrijk, Jaroslav van Šelmberk.

 

Sindsdien behoren de Chocerady tot dit landgoed. Het kasteel onderging alle bouwstijlen, van 1554 tot 1773 was het eigendom van de Wallensteins, van wie de laatste hier, František Josef, het verkocht aan de prinselijke familie van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie Khevenhüller-Metsch. Het bezat het tot het in 1945 werd genationaliseerd.

 

Het staatskasteel is momenteel het opleidingscentrum van het ministerie van Defensie en behoort samen met de nederzetting Komorní Hrádek tot het dorp Chocerady.

>>> Adres : 109 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page