top of page
Chodová Planá.png

Chodová Planá (*)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Tachov
Coördinaten locatie : 49°53 N 12°43 O
GPS parking : Pivovarská
Website locatie :
Chodová Planá

weerbericht.png
pdf.png

Chodová Planá is niet alleen een belangrijk industrieel centrum van de regio Tachov, maar ook een zeer aantrekkelijke plek voor toeristen.

Het administratieve gebied van Chodová Planá valt gedeeltelijk in het beschermde landschapsgebied van het Slavkov-bos. Het dominante kenmerk van de omgeving is Lazurový vrch met de zichtbare overblijfselen van de oorspronkelijke nederzetting en mijnbouwactiviteiten.

 

De brouwerij van Chodovar is niet alleen een van de oudste in de West-Boheemse regio, maar de bouw ervan is ook een interessant historisch monument van het dorp.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chodová Planá

 

Aan het einde van de 19e eeuw werd begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Chodová Planá. De bouw begon echter pas na 1904 volgens een ontwerp van de Weense architect R. Feldscharck. Het kasteel werd echter gebouwd door de architect Thomas Thuner.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel eigendom van de staat en in de jaren 1950 werden het gebouw en een groot deel van het kasteelpark militair terrein. De militaire eenheid werkte hier tot 1990.

 

Op 16 maart 2006 werd het kasteel overgedragen aan Chodová Planá en een trage reconstructie is hier aan de gang . Het kasteel met zijn delen (kasteel nr. 169, omwalling muur, poort, park, Joodse begraafplaats)  is een cultureel erfgoed dat is opgenomen in de Centrale lijst van culturele monumenten.

Volgens de beslissing van de gemeente wordt het in de toekomst omgebouwd tot een spacomplex of andere openbare voorzieningen.

 

>>> Adres : Pivovarska 151 <<<
>>> Website :
Kasteel Chodová <<<

 

Joodse begraafplaats

 

De oude joodse begraafplaats, gelegen op het heuvelachtige terrein van een groot kasteelpark, en de nieuwere, gelegen aan het einde van het dorp, heeft tot op heden overleefd als de enige overblijfselen van de eeuwenoude, rijke geschiedenis van de lokale Joodse gemeenschap. Vroeger was er in het dorp een barokke synagoge, maar deze werd afgebroken, evenals veel van de overblijfselen van het oorspronkelijke getto.

 

>>> Adres : Pivovarska <<<

 

Kerk van Johannes de Doper

 

De kerk van Johannes de Doper staat aan het begin van Chodová Planá langs de weg in de richting van Cheb. De kerk ligt op een kleine heuvel. Ze werd voor het eerst genoemd in de bronnen in 1350. De kerk werd vernietigd door brand in 1733, maar Zikmund Haimhausen liet ze herbouwen tussen 1748 en 1754.

 

Het hoofdaltaar en het meubilair dateren uit de jaren 1764-1766. Twee ernstige platen zijn ingebed in de pastorie. De eerste die het wapen van Haimhausen draagt, is de grafplaat van de eigenaar Jan Vilém († 1683), de tweede die van de kasteelkapitein Freystein († 1640).

>>> Adres : Pohraniční stráže 3 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page