top of page
Choltice.gif

Choltice (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Pardubice
Coördinaten locatie : 49°59 N 15°37 O
GPS parking : Nám. Sv. Trojice
Website locatie : 
Choltice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Choltice ligt in de regio Pardubice, 15 km ten westen van Pardubice, 8 km ten zuiden van Přelouč. De stad Choltice ligt op een gemiddelde hoogte van 242 meter boven zeeniveau.

 

Choltice is sinds de 16e eeuw een klein stadje. De belangrijkste activiteiten zijn de winning en productie van molenstenen, die in Tsjechië als de beste werden aangemerkt. Het embleem van de stad Choltice komt uit deze periode - een molensteen met gekruiste mijnhamers.

 

Choltice heeft ongeveer 1.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Barok kasteel

 

Het kasteel is een vroeg barok gebouw. De buitenkant wordt gedeeld door Toscaanse pilasters, zelfs na de Renaissance-methode worden de bijbehorende ramen op de eerste verdieping omlijst door rechthoekige latten en hebben ze typische oren met druppels voor deze vroege barokke stijl. Boven hen wisselen gevorkte driehoeken en segmenten elkaar af, zoals suprafenesters. Er zijn arcades in de westvleugel van de binnenplaats - ze waren aanvankelijk geglazuurd.

 

De kamers zijn gewelfd met nokgewelven. Aan elke kant van de kapel zou een sala terrena zijn. Maar aangezien slechts de helft van de constructie is voltooid, is er maar één. Ze is versierd met gepleisterde ornamenten en figuren met een kiezelmozaïek en heeft een gecomprimeerd tongewelf. De sala terrena werd later omgebouwd tot eetkamer en vervolgens tot serre.

 

De kapel van St. Romedia is ingebouwd in de zuidvleugel van het kasteel.

 

>>> Adres : Nám. Svaté Trojice 5 <<<

 

Belfort

 

De huidige klokkentoren staat op de vierkante fundamenten van de oorspronkelijke klokkentoren uit de 17e eeuw, die na een blikseminslag tot as werd herleid. Het onderste bakstenen deel gaat verder met een licht conische houten structuur met een plankbekleding. Het dak van de klokkentoren is een zadel met een kruis in de nok. De bel is verborgen achter ramen met houten luiken. Boven het raam is het jaar van de klokkentoren van een afstand zichtbaar.

 

Op tweederde van de hoogte is er een verticale lambrisering van gebeeldhouwde latten rond de omtrek, die samen met het korte dak het uiterlijk van een loopbrug oproept.

De meer dan 150 jaar oude klokkentoren ziet er nieuw uit. Hij is in 2005 volledig gerenoveerd. Tegenwoordig is de klokkentoren een interessant architectonisch monument. In het verleden echter, vanaf het midden van de 18e eeuw, was het een nuttig gebouw om vuur en andere gevaren te melden.

>>> Adres : Nám. Svaté Trojice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page