top of page
Chomutov.png

Chomutov (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Chomutov
Coördinaten locatie : 50°28 N 13°25 O
GPS parking : nám. 1. Máje
Website locatie :
Chomutov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Chomutov ligt aan de voet van het Ertsgebergte in het noordwesten van Bohemen. Chomutov werd opgericht op het kruispunt van oude handelsroutes die Praag verbinden met Leipzig en Cheb met Ústí nad Labem. De eerste vermelding van de stad dateert uit 1252, toen de stad Chomutov de Orde van de Duitse Ridders won.

 

Het historische centrum van Chomutov werd in 1992 uitgeroepen tot stadsbehoud. De kern van de stad heeft een middeleeuwse plattegrond behouden die typerend is voor een historische marktplaats. Tot nu toe is het oorspronkelijke stratennetwerk bewaard gebleven, alleen verstoord in het gebied van het Žižka-plein.

In 2008 was er een uitgebreid archeologisch onderzoek vóór de bouw van een nieuw woon- en winkelcentrum.

 

Het plein van 1 mei is vooral interessant vanwege zijn burgerhuizen met arcades en bewaarde laat-gotische keldergewelven. De dominante van de noordkant van het plein is de stadstoren, die grenst aan de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria.

 

Aan de overkant van het plein staat het meest waardevolle historische monument van Chomutov - de vroege gotische kerk van St. Catharina, grenzend aan het historische stadhuis. De zuidelijke rand van het historische centrum vult het complex van het voormalige jezuïetencomplex met de gebouwen van de jezuïeten High School en College, de kerk van St. Ignác en Špejchar. De monumentenzone wordt afgesloten door de kerk van de Heilige Geest in de straat Hálkova.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Op de plaats van het huidige stadhuis stond het fort van de familie Načeradců. Bedřich Načeradec schonk de eigendom aan de Duitse ridders in 1252. Ze herbouwden het fort tot een versterkt klooster. Tijdens het bewind van Veitmil werd het commando herbouwd in een renaissancekasteel. Verdere wijzigingen werden aangebracht door Bohuslav Felix van Lobkowicz na 1571.

 

Na de bevrijding van de stad in 1605 onderging het kasteel een reconstructie en werd omgevormd tot stadhuis. Het gebouw werd na 1846 herbouwd en heeft op heden nog altijd hetzelfde uiterlijk.

 

>>> Adres : nám. 1. Máje <<<

 

Kostel svaté Kateřiny

 

De St. Catherina kerk is het meest waardevolle historische monument in de stad en een van de oudste vroeg-gotische kerken in Europa. Ze werd gebouwd op de plaats van een oudere landhuiskerk op bevel van de Duitse Orde na 1252. Tot op de dag van vandaag zijn het oudere schip en de pastorie uit het einde van de 13e eeuw bewaard gebleven. De constructie documenteert de opkomst van de gotiek in Tsjechië. De consoles zijn romaans en het gewelf is strakker gemaakt in de gotische lijn. Het schip van de kerk en de westelijke toren werden geabsorbeerd door de reconstructie van de kerk in de 15e en 16e eeuw.

 

Het schip en het koor bleven dienst doen in het kasteel en later als kapel van het stadhuis. Vanaf het einde van de 18e eeuw diende de kerk als magazijn en koetsenstalling. In de jaren zestig werd besloten of het gebouw zou worden afgebroken of gerepareerd. De kerk bleef, maar de reparaties begonnen pas in 1991. In november 2000 werd de kerk na meer dan 200 jaar heropend voor het publiek.

 

>>> Adres : Chelčického 100 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page