top of page
Chotěboř.png

Chotěboř (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°43 N 15°40 O
GPS parking : Riegrova 1
Website locatie : 
Chotěboř

weerbericht.png
pdf.png

Chotěboř ligt in het midden van Tsjechië, in de regio Vysočina, district Havlíčkův Brod. Het is een typisch Tsjechische stad van gemiddelde grootte, uitgerust met basiskantoren en instellingen, scholen, sportterreinen en culturele voorzieningen. Hier worden voornamelijk de machinebouw en houtbewerkingsindustrie ontwikkeld. Chotěboř telt ongeveer 22.000 inwoners.

 

De plattegrond van de stad is bijna cirkelvormig. In het noorden van de stad vinden we een relatief grote monumentenzone van de oude stad, waaronder een kasteel met een uitgestrekt park, agrarische productie en kleine industrie. In het oosten van de stad zijn er tal van sportterreinen, die geleidelijk in het wild veranderen in het beschermde landschapsgebied van Železná hora met de nabijgelegen Doubrava-vallei.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Chotěboř

 

Het kasteel stamt uit de 17e eeuw, waarvan de bouw onder meer het originele gotische fort omvatte. In de 18e eeuw werd het herbouwd in barokstijl. De noordelijke vleugel is afkomstig van de neo-renaissancistische reconstructie die in 1865-1870 werd uitgevoerd.

 

In 1948 werd het door de staat genationaliseerd en na 1989 teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaren. In het midden van het kasteel bevindt zich het Stedelijk Museum.

 

Het kasteel ligt aan de rand van Chotěboř aan de weg naar Golčův Jeníkov en bestaat uit een rechthoekig viervleugelig gebouw met een kleine binnenplaats. De zuidgevel, gericht op het park, heeft een terras met een tweearmige trap, met conische zandstenen balustrades.

 

>>> Adres : Riegrova 1 <<<

 

Kostel svatého Jakuba

 

Op de plaats van de huidige kerk stond de laat-romaanse kapel van St. James de Oudere. Het begin van Chotěboř hangt samen met het bestaan ​​van deze kapel. Bewaarde fragmenten van het metselwerk worden nu bewaard in het stadsmuseum.

 

In de tweede helft van de 14e eeuw begon het Žďár-klooster de kapel om te bouwen tot een gotische parochiekerk. Een deel van de noordelijke muur van het rechthoekige schip en de toren, gebouwd uit blokken, zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven van de oorspronkelijke gotische kerkstructuur.

 

In de jaren 1894-1895 werd de kerk herbouwd in pseudo-gotische stijl. Vóór de wederopbouw was de kerk in de kern een gotisch gebouw met twee schepen, bedekt met een grindzadel, met gladde wanden zonder sokkel. Van het oorspronkelijke gebouw, dat in 1893 werd afgebroken, bleven alleen de toren, de noordmuur van het schip, een deel van de muur van het koor met de sacristie, het portaal en het heiligdom en de zuidmuur met het portaal over.

In augustus 2019 brak er een kleine brand uit in de kerk, die het glas-in-loodraam, het achter-altaar en de algehele schilderkunst beschadigde.

 

>>> Adres : Trčků z Lípy 61 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page