top of page
Chotoviny.png

Chotoviny (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Tábor
Coördinaten locatie : 49°29 N 14°41 O
GPS parking : Na Nádvoří 1
Website locatie : 
Chotoviny

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Chotoviny ligt in het zuiden van Bohemen, 10 km ten noorden van de historische stad Tábor, en bestaat uit 12 nederzettingen: Beranova Lhota, Broučkova Lhota, Červené Záhoří, Chotoviny, Jeníčkova Lhota, Liderovice, Moraveč u Chotočnáčnáčná, Čevnáčná.

 

Momenteel wonen er ongeveer 1.700 inwoners.

 

De oudste schriftelijke vermelding van Chotoviny komt van 2 juli 1266. Een aantekening in de parochiekroniek uit 1765 zegt echter dat de plaatselijke rooms-katholieke kerk werd gebouwd tussen 990 en 1000. Bewijs van deze bewering zijn ook de vondsten van menselijke botten en bronzen oorbellen, die in de jaren 1920 rond de kerk werden gevonden. Volgens archeologen behoorden de skeletten toe aan de eerste christenen van de 9e tot de 12e eeuw.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chotoviny

 

Het kasteel is een vrijstaand gebouw, omgeven door een kasteelpark aan de noordoostelijke rand van het dorp. De hoofdpoort naar de ingang van de binnenplaats van het kasteel bevindt zich aan de westkant van het complex en is direct gericht op de monding van de Zámecká-straat, die het kasteel met de kerk verbindt, waar een begraafplaats is met het graf van de Baronnen van de Magnificents.

 

Het grote barokke kasteel, herbouwd in hoogwaardige neo-renaissancistische architectuur, is een zeldzaam voorbeeld van een landelijke feodale residentie in monumentale representatieve vorm. De ligging en de vormgeving van het kasteelpark met een steegverbinding met de kerk, is een voorbeeld van ingenieuze barokke stedenbouw.

 

Ondanks de eerdere ingrijpende bouwingrepen heeft het kasteel een aantal waardevolle architectonische en ambachtelijke elementen behouden, zoals gewelfde plafonds, decoratieve oplossingen voor vlakke plafonds, parketvloeren, sommige schrijnwerkproducten (vooral deuren, spanten, enz.).

 

>>> Adres : Na Nádvoří 1 <<<

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

De kerk was oorspronkelijk een gotische kerk, gebouwd rond 1380 door de Rosenbergs. Van het origineel zijn voornamelijk de triomfboog en het heiligdom bewaard gebleven.

 

Aanpassingen gebeurden in 1643, 1742 (met de bouw van een toren) en 1781.

De kerk werd later meerdere keren gerestaureerd, meest recentelijk aan het begin van de 20e en 21e eeuw.

 

>>> Adres : Osvobození 37 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page