top of page
Chotyně.png

Chotyně (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°50 N 14°52 O
GPS parking : Grabstejn
Website locatie :
Chotyně

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Chotyně ligt ten noordoosten van Liberec, niet ver van de grens met Duitsland. Het is gelegen aan de oostelijke rand van het Lausitzergebergte en bestaat uit twee delen : Grabštejn en Chotyně.

 

In de zeventiende eeuw werd de bevolking in de zich ontwikkelende stadjes van de regio Hrádecko aangevuld met Duitse bewoners. De onderdrukking van de Tsjechische bevolking bereikte een hoogtepunt in meerdere boerenopstanden. Net als in de omgeving werd ook in Chotyně ijzererts en in de negentiende eeuw bruinkool gewonnen.

 

De moderne geschiedenis van het dorp nam een aanvang in 1990 met de afscheiding en onafhankelijkheid van Hrádek nad Nisou. Op heden telt het dorp ongeveer 1.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Grabštejn

 

Het kasteel staat op de plek van een 11e eeuws kasteel. Na de verovering door Mikuláš van Kašperk, veranderde het in een Hussietenfort.

 

In 1562 werd het omgebouwd tot een renaissancekasteel. Classicistische aanpassingen vonden plaats in 1818.

 

Na 1945 werd het gebruikt door het leger en daarna in verval gelaten. Sinds 1992 is het geleidelijk gereconstrueerd.

 

>>> Adres : Grabštejn <<<
>>> Website : Kasteel Grabštejn <<<

Kapel van St. Barbora

 

De kapel, gelegen in de noordelijke vleugel van het bovenkasteel, is ongetwijfeld de belangrijkste ruimte en de grootste schat van Grabštejn. De kapel met schilderijen en delen van de originele uitrusting is in opmerkelijk intacte staat bewaard gebleven.

 

Toch blijft ze bijna onopgemerkt in kunsthistorische studies. De reden hiervoor is de decennialange ontoegankelijkheid van de kapel en waarschijnlijk ook de afgelegen ligging van het kasteel Grabštejn aan de grens.

 

>>> Adres : Grabštejn 21 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page