top of page
Chrast.png

Chrast (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°54 N 15°56 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Chrast

weerbericht.png
pdf.png

Aan de voet van het Boheems-Moravische heuvelland, op een hoogte van 292 meter in het district Chrudim, ligt de stad Chrast, samen met de lokale onderdelen - Podlažice, Chacholice en Skála. Chrast telt ongeveer 3.200 inwoners.

 

Chrast werd in de tweede helft van de 13e eeuw gesticht door een benedictijnenklooster in Podlažice. Het klooster, gesticht in 1159, werd in april 1421 verwoest door Hussieten. Na de vernietiging ging Chrast over in seculier bestuur. In 1427 werden de abdij en de stad toevertrouwd aan de Hussieten gouverneur Jakub van Kroměšín.

 

In 1853 werd Chrast gepromoveerd tot stad onder het bestuur van negen andere omliggende dorpen. De tweede helft van de 19e eeuw werd gekenmerkt door een hausse in het nationale leven (vanuit Praag werd de eerste steen gestuurd om het Nationale Theater te bouwen).

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chrast

 

Het kasteel van Chrast is de voormalige residentie (later zomerresidentie) van de bisschoppen van Hradec Králové. Het gebouw herbergt nu het Stadskantoor en het Stedelijk Museum, opgericht in 1893 door Vincent Paulus.

 

De aangelegde binnenplaats van het kasteel wordt samen met de museumconcertzaal (voormalige kasteelkapel met originele schilderijen) gebruikt voor concerten. De Romeinse zaal en de Chinese kamer met schilderijen van Antonín Machek worden gebruikt voor bruiloften en feestelijke gelegenheden in de gebouwen van het stadhuis.

 

Het kasteel omvat de kasteeltuin, gebouwd in het midden van de 19e eeuw. De originele rozen, zeldzame bomen zoals de tulpenlelie, de Nutkaj-cipres en anderen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Achter de omsloten muur is een linde steegje, aan het einde waarvan de kapel van St. Jan Nepomucký, gebouwd in 1728 door bisschop Václav van Košice, afgebroken door een wervelwind in 1907 en gerestaureerd door bisschop Karel Kašpar in 1921.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

 

Kostel Nejsvětější Trojice

 

De eerste rapporten over de kerk zijn uit de jaren 1612-18, toen de kerk werd gerestaureerd door Markéta Berková. Ze brandde verschillende keren af, meest recentelijk in 1774.

 

Grondige reparaties werden uitgevoerd in 1774, in 1999 en 2000, reparaties aan torens, daken en gevels uit de fondsen van het Ministerie van Cultuur, de stad en de kerk.

 

De kerk heeft 3 altaren, het hoofdaltaar gewijd aan de Heilige Drie-eenheid.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page