top of page
Chropyně.png

Chropyně (**)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°22 N 17°22 O
GPS parking : nám. Svobody 30
Website locatie : 
Chropyně

weerbericht.png
pdf.png

Chropyně bevindt zich in het zuidelijkste puntje van de Midden-Moravische vlakte van Haná. Het ligt in de uiterwaarden van de Morava-rivier, op plaatsen waar de Morava-rivier zeer diepe grindafzettingen heeft afgezet.

 

Aan het begin van de 20e eeuw werd de rivier Moštěnka gereguleerd om overstromingen te voorkomen, die vaak de omgeving van Chropyně troffen. Alleen Bečva bleef over, wild stromend, in feite zijn molenarm, die zich naar Bečva bij Troubek keerde en door het Septice-bos naar Chropyně stroomde.

 

De stad telt ongeveer 5.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chropyně

 

Het kasteel in Chropyně is een eenvoudig gebouw van twee verdiepingen met veel ramen in stenen portalen. Het gebouw is bedekt met een felrood dak, dat wordt gedomineerd door een hoge, slanke toren. Voor de enige kasteelvleugel is een korte arcade en vlakbij staat een stenen put met een smeedijzeren traliewerk.

 

Hier stond vroeger een oud fort, van waaruit rond 1615 een renaissancekasteel werd gebouwd. De reconstructie werd uitgevoerd in de jaren 1701-1703, toen het kasteel werd vergroot en verhoogd. Deze reconstructie is, op het uiterlijk van de gevel en het dak na, tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

 

Rond 1850 werden romantische wijzigingen aangebracht in het interieur van het kasteel. In de kamers van het Chropyně-kasteel is een grote verzameling wapens in de Ridderzaal, een set tinnen gebruiksvoorwerpen, een kamer met de tafel van koning Ječmínek of een prachtig houten plafond met afbeeldingen van voormalige Chropyně-heren.

 

>>> Adres : nám. Svobody 30 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page