top of page
Chrudim.png

Chrudim (**)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°57 N 15°48 O
GPS parking : Resselovo náměstí
Website locatie :
Chrudim

weerbericht.png
pdf.png

Chrudim, ook bekend als het "Athene van Oost-Bohemen", is een middelgrote stad gelegen op de grens van het IJzergebergte en de Elbe Laaglanden, 110 km ten oosten van Praag en 10 km ten zuiden van de regionale hoofdstad Pardubice.

Ten zuiden van Chrudim liggen de ijzeren bergen met de hoogste berg Vestec (668 m). De rivier Chrudimka stroomt door de stad, die ontspringt in het beschermde landschapsgebied Žďárské vrchy (20 km ten zuidoosten) en na 108 km stroom deze de Elbe in Pardubice binnen. Dankzij haar gunstige ligging, is de stad een van de gebieden met overvloedige grondwaterreserves. De stad ligt op een hoogte van 243-300 meter boven zeeniveau.

De eerste bewijzen van bevolking op het gebied van de stad werden geleverd door archeologische vondsten rond de wisseling van het 5de en 4de millennium voor Christus. In de jaren 995-1055 werd door het geslacht der Přemyslovci het eerste fort gebouwd. In 1055 stierf Břetislav I hier tijdens zijn militaire expeditie.

Het bericht van de kroniekschrijver Kosmas over deze gebeurtenis is de eerste betrouwbare vermelding van Chrudim. Dankzij de kolonisatiepogingen van Přemysl Otakar II werd het toenmalige fort in 1263 een echte middeleeuwse stad. In 1421 sloot de stad, na te worden verslagen door de legermachten van Tábor en Praag, zich aan bij de Hussieten. In 1620 werd Chrudim hard bestraft voor haar sympathieën jegens de Boheemse koning Friedrich Falcký.

 

In de 18de en 19de eeuw vormde zich het hedendaagse karakter van een rustige provinciestad. In dit proces speelden ook de late invoering van de spoorweg (in 1871) en een langzamere ontwikkeling van de industrie een rol.

 

Bezienswaardigheden

 

Muzeum loutkářských kultur
(Museum van de marionettencultuur)

 

Het museum van de marionettencultuur in Chrudim werd op 2 juli 1972 geopend. Het is in een prachtig renaissance huis gevestigd dat door de Chrudimse burger Matěj Mydlář in de jaren 1573-1576 gebouwd werd en waar Daniel, de zoon van Matěj, een torentje in de vorm van een minaret bijgebouwd heeft. Het museum verzamelt, catalogiseert en presenteert de bewijzen van de ontwikkeling van het marionettentheater in Tsjechië en in de wereld aan het brede publiek.

 

>>> Adres : Břetislavova 74 <<<

 

Regionaal museum

 

Het Regionaal Museum te Chrudim is gevestigd in het neorenaissance gebouw uit 1898 in het centrum van de stad. Het museum werd in 1892 gesticht als Nijverheidsmuseum voor Oost-Bohemen met vestiging in Chrudim. Er zijn rijke collecties van de kunstambachten en heemkundige collecties uit de regio Chrudim.

 

>>> Adres : Široká ul. 86 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page