top of page
Chudenice.png

Chudenice (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°28 N 13°10 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Chudenice

weerbericht.png
pdf.png

Chudenice is een kleine stad op 11 km ten noordwesten van Klatovy, in een prachtig heuvelachtig landschap op de grens van de districten Klatovy en Domažlice. Het is een van de oudste Tsjechische nederzettingen, want sinds de 12e eeuw was het de zetel van de familie Černín.

 

In 1996 werd Chudenicko tot landschapsmonument verklaard. Het stadje telt ongeveer 700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Chudenice

 

Het oude Czernin-kasteel is een van de dominanten van Chudenice en de oudste voorouderlijke zetel van de belangrijke Tsjechische Czernín-familie uit Chudenice, die al in de 13e eeuw wordt genoemd. Het oude kasteel op het plein werd in de 16e eeuw in renaissancestijl herbouwd van de oorspronkelijke gotische markt en in de 18e eeuw in barokstijl aangepast.

 

Het kasteel heeft een permanente tentoonstelling van de geschiedenis van de familie Czernin. Er zijn 14 kasteelkamers uitgerust met authentieke meubels en objecten die bewaard zijn gebleven na Czerniny uit Chudenice. Er zijn ook meubels en originele afdrukken van boeken bewaard gebleven nadat Josef Dobrovský, die graag in Chudenice verbleef, in totaal elf jaar lang als vriend van Eugene I, graaf Czernin en ook als opvoeder van zijn kinderen.

 

>>> Adres : U Černínského zámku 1 <<<

 

Toren bedevaartskerk Sv. Wolfgang

 

Het verlaten kerkgebouw stond tot uiterlijk 1810 op de Žďár-heuvel. Op dat moment, of misschien zelfs al vóór deze datum, werd de geleidelijke ontmanteling van het gebouw besteld en werd het bouwmateriaal gebruikt voor andere bouwbedrijven op het arme landgoed. Het grootste deel van de steen werd waarschijnlijk gebruikt voor de bouw van de ommuring van Bažantnice met de kapel van St. Wenceslas bij de brug over de Bezpravovický-stroom.

 

In 1814 werd besloten om de voormalige klokkentoren om te bouwen tot een uitkijktoren, die in 1845 werd voltooid. De uitkijktoren diende als een van de attracties van het grote bospark rond het Lázeň-kasteel.

De toren verloor zijn barokke uiterlijk tijdens deze wijziging, omdat hij werd aangepast in het toenmalige moderne historisme, met name in de stijl van pseudo-gotiek.

 

>>> Adres : Kvapilova 67 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page