top of page
Chvalšiny.png

Chvalšiny (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°52 N 14°12 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Chvalšiny

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Chvalšiny ligt in het beschermde bosgebied van Blanský. Chvalšiny omvat Červený Dvůr, Borová en Hejdlov. De oppervlakte van het dorp is 2793 ha en de hoogte is 570 m boven zeeniveau. Er wonen ongeveer 1.300 personen.

 

Belangrijke monumenten in het dorp zijn onder meer de kerk van Maria Magdalena in de laatgotische stijl, gebouwd in 1487-1507 en het barokke stadhuis uit 1667, dat momenteel het Schwarzenberg-kanaalmuseum herbergt.

 

Bezienswaardigheden

 

Farní kostel

 

De kerk van Maria Magdalena staat ongeveer in het midden van een langwerpig plein aan de oude weg tussen Český Krumlov en Prachatice. De huidige kerk is het tweede gebouw in zijn soort in het dorp, aangezien er al een andere kerk voor stond, gewijd aan dezelfde heilige.

 

De huidige kerk werd gebouwd in de laat-gotische stijl in de jaren 1487-1507, zoals blijkt uit verschillende data bewaard in het kerkschip. Sommige werken werden voltooid tot 1514. Tijdens de restauratiewerkzaamheden werd een grote muurschildering ontdekt met het Laatste Oordeel. Andere muurschilderingen werden ook ontdekt in de buurt van de eerste gewelfbout in het schip, dat de vorm heeft van een doornenkroon. Bij de grendel staat het familie-embleem van de heren van Rožmberk met vijf bloemblaadjes.

 

De kerktoren is een enorm en relatief laag gebouw.

Er waren verschillende klokken in de kerk vóór de eerste oorlog, maar sommige werden omgesmolten. Een grote bel ter ere van Maria Magdalena uit 1762 en een kleinere gegoten door meester Wenceslas van Vodňany in 1472.

 

Er was ooit een begraafplaats rond de kerk, die in de loop van de tijd niet groot genoeg was voor de behoeften van het dorp en de uitgedroogde nederzettingen. De begraafplaats was omgeven door een hekmuur, die in 1838 werd verwijderd.

 

>>> Adres : náměstí <<<

 

Oud stadhuis met museum

 

Het museum is gevestigd in een gevoelig gereconstrueerd historisch gebouw aan het dorpsplein, de geboorteplaats van de auteur van het Schwarzenberg-kanaal, Josef Rosenauer.

 

De museumexposities omvatten de natuur en natuurlijke monumenten van dit deel van het beschermde gebied, de huidige staat en plannen voor de ontwikkeling ervan, evenals de historische ontwikkeling van het dorp met culturele en natuurlijke attracties tot nu toe. De grootste ruimte is dan gewijd aan de persoon en het werk van de auteur van het Schwarzenbergkanaal.

 

Alles wordt passend aangevuld met een tentoonstelling over bosbouw en houthakken in Šumava.

 

>>> Adres : náměstí <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page