top of page
Chyše.png

Chyše (***)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°07 N 13°15 O
GPS parking : Chyše 54
Website locatie : 
Chyše

weerbericht.png
pdf.png

De oudste historische meldingen over Chyše stammen uit de tweede helft van de 12e eeuw. De stad telt ongeveer 600 inwoners en is vooral vermaard om zijn kasteel en de erbij horende brouwerij, die nog steeds operationeel is.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Zvěstování Panny Marie

 

Deze kerk is een vroegbarokke monumentale basiliek uit het einde van de 17e eeuw. Ze werd samen met de familiekrypte gebouwd door de toenmalige eigenaar van het landgoed Chyš, Anna Ludmila Michnová, geboren gravin Krakovská van Kolovrat, die toezicht hield op de bouw tot het einde van haar leven (1718).

 

De eerste steen werd gelegd op 5 december 1697. De kerktoren verbergt twee zeldzame klokken uit 1520 en 1572, waarvan de oudste een Latijnse, jongere Tsjechische inscriptie draagt. De revisie vond plaats in 1854 onder graaf Prokop III. Lažanského. In die tijd was de kerk erg vervallen. Dat jaar is er een nieuw dak in leisteen gelegd, zijn de ramen vervangen en is de kerk zowel van buiten als van binnen gerepareerd.

 

>>> Adres : Na Špičáku 297 <<<

 

Kasteel van Chyše

 

Het kasteel van Chyše ligt 35 kilometer van Karlovy Vary in de richting van Praag. De geschiedenis van deze residentie gaat terug tot 1158, en dit huis heeft tijdens zijn geschiedenis alle ingrijpende verbouwingen ondergaan.

 

Aanvankelijk was het een gotisch kasteel, later een renaissance- en barokkasteel. Het uiterlijk veranderde voor het laatst in het midden van de 19e eeuw, toen het werd herbouwd in de Engelse gotische stijl. Elk van de reconstructies heeft tot op de dag van vandaag zijn belangrijke sporen nagelaten op het kasteel van Chyše. De zeldzaamste is een olieverfschilderij aan het plafond uit 1699 door de grootste meester van de Tsjechische barok, Petr Brandl.

 

>>> Adres : Žižkovo nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page