top of page
Dačice.png

Dačice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49
°05 N 15°26 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie :
Dačice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Dačice ligt op de grens van Zuid-Bohemen en Moravia, niet ver van de andere historische steden Jindřichův Hradec, Telč en Třebíč. Net als de laatste steden leeft ook Dačice met geschiedenis. Dit betekent dat men er niet één, maar twee kastelen kan tegenkomen. Terwijl de zogenaamde Starý zámek (oud kasteel) - in wezen een stedelijk renaissancepaleis met sgraffito-versieringen, waarin het stadhuis is gehuisvest - zich op het stadsplein bevindt, ligt de nieuwere, classicistische Nový zámek (nieuw kasteel) aan de westelijke rand van de stad.

 

Een van de vleugels van het nieuwe kasteel herbergt een tentoonstelling uit het stadsmuseum met een galerij. In de zomermaanden worden er ook regelmatig gekostumeerde rondleidingen, concerten en theatervoorstellingen georganiseerd op de binnenplaats van het kasteel. Het uitgestrekte Engelse park met zijn vijver en grote verscheidenheid aan zeldzame bomen is het hele jaar door geopend en nodigt ook zeker uit voor een wandeling.

 

Dačice, is de stad van suiker ! Meer dan 150 jaar geleden introduceerde Dačice de wereld met iets nieuws : suikerklontjes.

Bezienswaardigheden

 

Staatskasteel Dačice

In de 16e eeuw was Dačice het centrum van een groot landgoed van Krajíř van Krajek, een adellijke familie uit Karinthië. Ze lieten hier in 1579 eerst het zogenaamde oude kasteel (tegenwoordig de zetel van het stadskantoor) bouwen. Het nieuwe slot, ook in renaissancestijl, werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd door de late Italiaanse architect Francesco Garof de Bissone voor Oldřich Krajíř (+ 1600).

 

Het kasteel werd later herbouwd in de barokstijl en in de classicistische stijl in 1830-1832. De architect Francesco Camelli ontwierp een aanpassing van de kasteeltoren, waarin de klok werd geplaatst, die dateert uit 1713. De keuken werd toegevoegd aan het kasteel en rijk ingelegd parket is bewaard gebleven in het interieur van de eerste verdieping.

 

De beroemdste familie die het kasteel bezat was de adellijke familie van Dalbergs, die in 1809 het kasteel door erfenis verwierf. De Dalbergs herbouwden het kasteel in zijn huidige vorm, maar nadat het gezin in 1940 was uitgestorven, werd het kasteel eigendom van de familie Salm-Salm.

 

Op basis van de zogenaamde Beneš-decreten werd het in 1945 genationaliseerd en vervolgens voor het publiek beschikbaar gesteld.

 

>>> Adres : Havlíčkovo nám. 1 <<<

>>> Website : Kasteel Dačice <<<

 

Suikerklontje gedenkteken

 

De stenen kubus herdenkt het jaar 1841, het jaar dat de eerste suikerkubus ter wereld werd geproduceerd in Dačice. Tot die tijd werd suiker alleen verkocht in grote kegelvormige broden, die groot en onpraktisch waren.

 

De directeur van de suikermolen, Jakub Kryštof Rada, werd geïnspireerd om het suikerklontje uit te vinden toen zijn vrouw Juliana haar vinger kwetste, terwijl ze een stuk suiker van het brood hakte.

Kort daarna ontving ze een echt geschenk : een kleine bak met een nieuwe uitvinding, suikerklontjes.

 

Hoewel het monument aan de St. Lawrence-kerk klein is, is het uniek in zijn soort en moeilijk te missen.

 

>>> Adres : Göthova 112 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page