top of page
Děčín.png

Děčín (***)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Děčín
Coördinaten locatie : 50°46 N 14°11 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie :
Děčín

weerbericht.png
pdf.png

De stad Děčín bestaat uit de oorspronkelijke twee steden, Děčín en Podmokel, die pas in 1942 samen één werden. Gedurende zijn bestaan ​​is de stad verbonden met de rivier de Elbe. In het verleden was Děčín een belangrijke rivierhaven en spoorwegknooppunt. De stalen brug is het vermelden waard, die werd gebouwd door Dr. Miroslav Tyrš. Ten tijde van zijn opening was het de grootste in zijn soort in Tsjechoslowakije.

Ongevoelige stedelijke ingrepen in de jaren zestig ontnamen de stad haar middeleeuwse plattegrond. Toch vindt menn er interessante architectonische kenmerken en historische gebouwen.

 

In 2006 werd Děčín bevorderd tot stad.

Bezienswaardigheden

Kasteel

De eerste schriftelijke vermelding van Děčín is van 993. Het Přemyslid heuvelfort op de rots werd opgericht als een administratief centrum voor het bewaken van de Elbe. Het werd later vervangen door een stenen kasteel.

Přemysl Otakar II stichtte alzo de koninklijke stad Děčín. Het beheer van het landgoed en van het koninklijk kasteel ging geleidelijk over naar de Markvatic, Vartenberk, Trčka van Lipa, Saksische Salhausen.

De oprichting van de Tsjechoslowaakse staat vereiste de bouw van een leger dat zijn verdere bestaan ​​kon verdedigen. Vooral aan het beveiligen van de grenzen werd veel aandacht besteed, daarom is niemand verrast door de voormalige aanwezigheid van het leger ook in Děčín. Sinds de jaren 1920 proberen de commandanten van de afdeling hun mannen in één gebouw te concentreren.

 

In 1991 werd het kasteel overgenomen door de stad Děčín en begon geleidelijk de reconstructie van het vervallen gebouw.

>>> Adres : Dlouhá Jízda 1254 <<<

>>> Website : Kasteel Děčín <<<

Rozentuin

De meest aantrekkelijke plek van het kasteel is zeker de rozentuin. De charme ligt in de combinatie van uitzonderlijke barokke architectuur en de betoverende schoonheid van bloeiende rozen.

De tuin is omgeven door “sala terrena” met bewaarde fresco-schilderijen uit 1678 aan de westkant en een gloriette aan de oostkant versierd met een galerij met barokke beelden.

De naam Rozentuin breidde zich uit na 1881, toen een van de beroemdste rosaria in de Habsburgse monarchie werd opgericht.

 

>>> Adres : Dlouhá Jízda 1254 <<<

zámek Podmokly

 

Het schaapskasteel werd in 1735 gebouwd voor graaf Thun door JV Kosch. Het gebied breidde geleidelijk uit en de functie veranderde : met de ontwikkeling van het gebied werd het de zetel van de landgoedadministratie. Dit doel werd zelfs vervuld na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

 

Op heden wordt het voormalige kasteel (inmiddels uitgebreid met zijvleugels naar het noorden en zuiden) gebruikt als regionaal museum van Děčín.

 

>>> Adres : Čsl. mládeže 31 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page