top of page
Dobříš.png

Dobříš (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Příbram
Coördinaten locatie : 49°47 N 14°11 O
GPS parking : nám. Svobody 1
Website locatie :
Dobříš

weerbericht.png
pdf.png

De stad Dobříš is van alle kanten omringd door bossen en ligt op een hoogte van 371 meter boven zeeniveau. Dobříš ligt in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Příbram en telt ongeveer 8.000 inwoners.

 

Wat de historische ontwikkeling betreft, is Dobříš al sinds de oudheid bewoond. De oudste archeologische vondsten dateren uit het vroege stenen tijdperk. Het Dobříš museum herbergt een overblijfsel stenen bijlen van ongeveer 3500 jaar voor onze tijdsrekening. Een andere ontdekking is een deel van het fort op de heuvel Hradec u Dobříše, die oorspronkelijk 220 m lang en 94 m breed was en omgeven was door een stenen muur van 12 m breed en 3 tot 5 m hoog.

In de tijd van de Tsjechische koningen waren de bossen rond Dobříš een populair jachtterrein en sinds de oudheid waren de goederen van Dobříš eigendom van de Tsjechische monarchen. Volgens de legende had een soort bisschop Dobřich (of Dobroch) een houten fort gebouwd op een rotsachtig voorgebergte boven de bocht van de weg om deze belangrijke weg te bewaken en tijdens die periode vooral voor passerende kopers beschutting en rust te bieden. Later liet de vorst, misschien Přemysl Otakar I, hier een koninklijk hof bouwen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Dobříš

 

Het kasteel werd gebouwd op de plaats van een voormalig fort. De eerste reconstructie vond plaats op het moment van zijn bezit door František Maxmilián Mannsfeld in 1676. In 1720 brandde het kasteel echter af bij een grote brand in Dobříš.

 

Het kasteel is in zijn huidige vorm een ​​gebouw met drie verdiepingen rond een bijna vierkante binnenplaats. De hoofdpoort in de noordelijke vleugel met het jaar 1765 draagt ​​een wapenschild in een driezijdig schild. Een rechthoekig architecturaal park grenst aan het kasteel op zijn dwarsas. Het kasteel ligt direct aan de weg van Dobříš naar Praag.

 

Bij het kasteel hoort een park, zeldzaam voorbeeld van rococo-tuinarchitectuur. Met zijn florale ornamenten en getrimde hekken roept het de sfeer op van Schönbrunn in Wenen, de parel tussen de tuinen in de Tsjechische Republiek.

 

De samenstelling van de Franse tuin is verdeeld over vijf terrassen. Het imaginaire centrum van de hele tuinarchitectuur creëert een majestueuze sculpturale groep met een fontein.

In de oranjerie is er een standbeeld van Apollo en in de hele tuin zijn er andere beelden in de geest van de oude mythologie.

 

In 1816 werd een park naar Engels model aangelegd op de plek van het verlaten landhuis. Drie kunstmatige grotten en observatieplatforms werden hier gebouwd. Dit park is vrij toegankelijk en er is een kleine dierentuin en een huis dat vroeger dienst deed als kasteeltheater.

 

>>> Adres : nám. Svobody 1 <<<

>>> Website : Kasteel Dobříš <<<

 

Dobříš speelgoedmuseum

Kasteel van Dobříš

 

Het nieuwe speelgoedmuseum Dobříš werd ingehuldigd op 24 september 2016. Het museum is gevestigd in het voormalige stadsmuseum in het kasteel van Dobříš. Vanaf 1 januari 2017 wordt het beheerd door het Cultureel Centrum Dobříš.

 

De tentoonstelling presenteert een unieke collectie speelgoed van mevrouw Marcela Hlušičková, die het museum een ​​groter deel van haar collectie heeft geleend.

 

Het museum wordt aangevuld met een ouderwets klaslokaal waarin kinderen verschillende oude schoolhulpmiddelen kunnen spelen en uitproberen.

 

In 2017 werd een model van de Dobříš-spoorweg aan het museum worden toegevoegd. Daarnaast zijn er verschillende automodellen en andere dingen uit de collectie van de heer Hanus.

 

>>> Adres : nám. Svobody 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page