top of page
Dobruška.png

Dobruška (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°18 N 16°10 O
GPS parking : nám. F. L. Věka
Website locatie : 
Dobruška

weerbericht.png
pdf.png

Het huidige Dobruška is een stad met ongeveer 7.000 inwoners. De stad omvat de dorpen en lokale delen van Křovice, Pulice, Mělčany, Chábory, Domašín, Doly, Spáleniště, Běstviny. Het heeft een rijke culturele en historische traditie, een aantal culturele monumenten en is een van de toegangspoorten tot het Adelaarsgebergte.

 

Het begin van Dobruška gaat terug tot de middeleeuwen. De voorganger van de stad was de marktnederzetting Leštná, gelegen op het kruispunt van handelsroutes.

 

De Eerste Wereldoorlog kostte Dobruška en de dorpen die er tegenwoordig deel van uitmaken, het leven van meer dan 130 inwoners, van wie velen vochten in buitenlandse anti-Oostenrijkse legioenen.

 

De veelbelovende naoorlogse economische en sociale ontwikkeling van de stad werd door de Duitse bezetting tegengehouden. Na de bevrijding was er een geleidelijke vernieuwing van het economische, sociale en culturele leven in de stad, maar het jaar 1948 markeerde het begin van een sociaal-culturele achteruitgang.

 

Met de val van het totalitaire regime in 1989 begon het proces van geleidelijke heropleving van de stedelijke samenleving. Met name de handel en diensten werden aanzienlijk verbeterd.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

Het stadhuis is het belangrijkste gebouw van de stad en dateert uit de 16e eeuw. Tot 1765 was hier de zetel van de hoofdstad, later het stadsbestuur. Het stadhuis heeft in de 19e eeuw twee grote branden overleefd.

Een deel van het gebouw is een 45 m hoge toren, die vanaf de galerij uitzicht biedt op het Adelaarsgebergte en Podorlicko. Bij mooi weer kan men het Reuzengebergte zien.

>>> Adres : nám. F. L. Věka <<<

 

Maria Kolom

 

In 1733, tijdens de zwaarste contrareformatie, besloten de mensen van Dobruš om een ​​hoge zuil te bouwen met de Maagd Maria op het plein, omringd door vier heiligenbeelden, om duidelijk te maken dat Dobruška een katholieke stad is.

 

>>> Adres : nám. F. L. Věka <<<

 

Kerk van de Heilige Geest

 

Op de hoogte boven de stad richting het Adelaarsgebergte, bouwde men een kerk gewijd aan de Heilige Geest. Deze wijding zelf suggereert dat de kerk dateert van diep in de middeleeuwen, misschien al van in de periode, waarin de eerste middeleeuwse nederzettingen hier werden gevestigd.

De oorsprong van de kerk van de Heilige Geest houdt daarom waarschijnlijk verband met het prille begin van het christendom in de regio.

 

>>> Adres : 298 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page