top of page
Doksy (okres Česká-Lípa).png

Doksy (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°34 N 14°39 O
GPS parking : Zámecká
Website locatie : 
Doksy

weerbericht.png
pdf.png

De steden Doksy en Staré Splavy, gelegen aan de oever van het Macha-meer, 275 m boven zeeniveau, hebben in totaal ongeveer 5.000 inwoners en beslaan een oppervlakte van 74,92 km2. Naast Staré Splavy omvat Doksy ook de volgende dorpen: Brehyne, Obora, Zbyny, Zdar, Kruh en Vojetin.

De stad  Staré Splavy, gelegen aan de noordelijke oever van het meer, werd in 1850 een deel van Doksy en heeft sindsdien bijgedragen aan de ontwikkeling van het toerisme in de regio.

Bezienswaardigheden

Renaissancekasteel

 

Het renaissancekasteel werd vóór het jaar 1700 in de huidige vorm veranderd. Het is gelegen in het Engelse park naast het boerenerf. Het kasteel is een U-vormig gebouw met een binnenplaats in het midden. Zijn vleugels verschillen van elkaar. De centrale hoofdvleugel heeft twee verdiepingen en wordt gedomineerd door steunberen op de hoeken en door een toegangsportaal uit de jaren 1660, dat deel uitmaakt van het uitstekende balkon dat wordt ondersteund door de pilaren aan de voorkant.

 

In de oostelijke hoek van de centrale vleugel staat een prismatische toren met een uivormige koepel. De meest waardevolle vleugel is de westelijke vleugel, met zijn renaissancistische voluten frontons aan beide gevels.

De binnenkant van het kasteel, dat onlangs is voltooid, onderging al decennia een wederopbouw. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als zetel van een leerlingencentrum en is het niet toegankelijk voor het publiek.

 

>>> Adres : Zámecká <<<

 

Sint-Bartholomeuskerk

 

De Sint-Bartholomeuskerk dateert uit de periode van de Tsjechische barok (1638) en werd herbouwd in de eerste helft van de 18e eeuw, nog steeds in de laatbarokstijl. Later werden er twee zijkapellen aan toegevoegd : de kapel van St. Barbara en de Maagd Maria in het zuiden en de kapel van het Heilig Kruis in het noorden.

De toren werd in 1832 hoger gemaakt en in de huidige vorm veranderd. De kerk heeft één gangpad en een vijfhoekige pastorie; aan de zuidkant is er een rechthoekige sacristie en een oratorium. De prismatische toren heeft een sacristie op de begane grond en een oratorium boven.

 

Het front is hoog-barok, met een voluut fronton, en wordt gesegmenteerd door pilasters. Hier zijn ook nissen met vroegbarokke beelden te vinden. Het rechthoekige portaal heeft een driehoekig fronton.

 

>>> Adres : náměstí Republiky <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page