top of page
Dolní Rožínka.png

Dolní Rožínka (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Žďár nad Sázavou
Coördinaten locatie : 49°29 N 16°12 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Dolní Rožínka

weerbericht.png
pdf.png

Dolní Rožínka is een dorp in de regio Vysočina, district Žďár nad Sázavou. Het dorp telt ongeveer 600 inwoners.

 

In de jaren 50 van vorige eeuw werd Dolní Rožínka belangrijk door de ontdekking van uraniumerts, wat zorgde voor een uitbreiding van de gemeente en een aangroei van de bevolking. Wanneer de ontginning werd stopgezet, daalde stilaan ook het aantal inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Dolní Rožínka

 

Aan het einde van de 16e eeuw werd op de plaats van het plaatselijke fort een renaissancekasteel gebouwd. De grootste bloei van het kasteel en zijn omgeving vond plaats in de jaren 1781-1789 onder Jan Nepomuk. Hij liet het kasteel herbouwen in classicistische stijl.

 

In 1808 brandde het kasteel af, maar werd het herbouwd tot de huidige vierkante plattegrond van twee verdiepingen met vier vleugels. Het gebouw wordt gedomineerd door een barokke toren met uien en een familiemotto.

 

Tot 1945 deed het kasteel dienst als zomerresidentie van de familie Mitrovsky. Tegenwoordig herbergt het een basisschool.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Tempel

 

Aan de noordoostelijke rand van het dorp vinden we het tempelbospark met een Egyptische obelisk, een symbool van wetenschap en gemeenschap, een beek met kunstmatige watervallen en een begrafeniskapel (de tempel van de Verlichting).

 

Het huidige uiterlijk van de kapel met acht zuilen met Egyptische kapitelen dateert waarschijnlijk uit het midden van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Lesopark <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page