top of page
Dolní Kounice.png

Dolní Kounice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°04 N 16°28 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Dolní Kounice

weerbericht.png
pdf.png

In het noordoostelijke deel van de regio Znojmo, te midden van het glooiende landschap van fruittelers en wijnmakers, ligt het poëtische dalstadje Dolní Kounice. Het stadje telt ongeveer 2.500 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Oorspronkelijk was het een kasteel ontworpen om het klooster te beschermen. Het huidige monumentale uiterlijk, inclusief de uitgebreide vestingwerken, werd gegeven door reconstructies van Jiří Žabka van Limberk (1532-1552) en Bernard Drnovský van Drnovice (1588–1604). Tegenwoordig is het kasteel in particuliere handen.

 

>>> Adres : Zámecká 1a <<<

 

Kerk van Petrus en Paulus

 

De kerk wordt al vermeld vanaf 1185. Waar deze stond, is echter niet bekend. Wel is duidelijk dat een andere in 1411 gebouwde gotische kerk bij de rivier stond en na de overstroming op 2 februari 1862 werd afgebroken.

De eerste steen voor de nieuwe kerk werd gelegd in 1877. Het gebouw, gebouwd in de stijl van de Italiaanse Renaissance, werd twee jaar later voltooid. De lengte van de kerk is 45 m, breedte 21 m, hoogte 20 m en hoogte van de toren 41,6 m. Oorspronkelijk stonden er houten beelden van heiligen in de nissen aan de voorzijde.

 

>>> Adres : Hlavní 145 <<<

 

Ruïnes van het Rosa coeli-klooster

 

De ruïnes van het Rosa coeli-klooster bevinden zich in de vallei van de rivier de Jihlava, direct onder de kasteelheuvel. Het klooster is een van de belangrijkste Midden-Europese kerkgebouwen van de hoog-gotiek.

Samen met het kasteel vormt het een harmonieus geheel. Het massieve metselwerk van de kloosterkerk en de aangrenzende gebouwen spreken iedereen aan.

 

De bouw van het klooster in Dolní Kounice begon in 1181. Tegenwoordig kan de oudste vorm van het klooster niet betrouwbaar worden gereconstrueerd. Uit de bewaard gebleven overblijfselen van Romaans metselwerk in de noordelijke en westelijke vleugels van het huidige klooster, kan worden geconcludeerd dat de kerk hoogstwaarschijnlijk baksteen was, maar de andere gebouwen waren waarschijnlijk alleen van hout.

 

>>> Adres : Růžová <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page