top of page
Domažlice.PNG

Domažlice (**)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Domažlice
Coördinaten locatie : 49°26 N 12°55 O
GPS parking : Náměstí Miru
Website locatie :
Domažlice

weerbericht.png
pdf.png

Domažlice ligt aan de Tsjechisch-Duitse grens aan de voet van het Boheemse Woud met de hoogste berg Čerchov (1042 m). Van oudsher liep een belangrijke handelsroute van Bohemen naar Beieren door de stad.

Rond 1265 stichtte Koning Přemysl Otakar II er een koninklijke stad, die bereikbaar was via drie poorten en een hoofdtoegangspoort.

De grensstad en ooit ook de koninklijke stad Domažlice met de aangrenzende regio Chodsko is een van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen in West-Bohemen. De rijke geschiedenis van de regio wordt op indrukwekkende wijze versterkt door het rustige en ongerepte landschap van het Boheemse Woud. Vandaag, net als in het verre verleden, is er belangrijke internationale communicatie door de regio gegaan, die het grondgebied van Beieren eeuwenlang met het Tsjechische achterland heeft verbonden.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadsplein

Het rechthoekig plein (voorheen de stadsmarkt) wordt gedomineerd door een 56 m hoge schuine toren in cirkelvorm, behorend bij de Archdeacon-kerk.

 

Architectonisch waardevol zijn gotische en renaissancistische huizen met arcades en gewelven, later barokke en rococo gevels. Boven de gevels waren bakstenen dakkapellen met ramen en katrollen. De meeste huisschilden zijn gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw. Er waren kelders met diepe verdiepingen in de huizen, die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven, hoewel sommige in de jaren zestig dichtgemetseld zijn.

Het historische stadscentrum werd in 1975 uitgeroepen tot een beschermd stadsgezicht.

 

>>> Adres : Náměstí Miru <<<

 

Scheve toren

Het dominante kenmerk van de stad is de "scheve" toren met een unieke cilindrische vorm, die bijna 59 cm van zijn as wordt afgebogen. Hij diende als een stem van de stad die oorspronkelijk alleen stond, samengevoegd met de decanenkerk van de Geboorte van Christus van de Maagd Maria, waar het grootste glazen basreliëf in Bohemen te vinden is. Dit is een werk van de academische beeldhouwer Vladimír Tesařová.

 

De kerk werd grotendeels herbouwd in de barokperiode. De toren trekt bezoekers naar 194 trappen en de beloning is een prachtig uitzicht op het stadscentrum en het Boheemse Woud en Šumava.

 

>>> Adres : Náměstí Miru <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page