top of page
Doudleby nad Orlicí

Doudleby nad Orlicí (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°06 N 16°16 O
GPS parking : Rude Armady 1
Website locatie : 
Doudleby nad Orlicí

weerbericht.png
pdf.png

Doudleby nad Orlicí is een gemeente in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Rychnov nad Kněžnou. De gemeente telt ongeveer 2000 inwoners.

 

De eerste schriftelijke vermelding van de naam Doudleby in Tsjechië is in de Kosmov Chronicle en heeft betrekking op het jaar. De meningen over het tijdstip en de wijze waarop Doudleb nad Orlicí werd opgericht, zijn niet dezelfde. De eerste bekende vermelding ervan is vervat in twee documenten van Přemysl Otakar ll van 27 juli 1259. Op het eerste document wordt Oldřich (Vrlicus) genoemd onder de getuigen, op de tweede Oldřich van Doudleb (Vrlicus de Dudleu). Dit feit bewijst dat Doudleby nad Orlicí bestond vóór 1259.

 

In de 18e en 19e eeuw omvatte Doudleb nad Orlicí een Joodse gemeenschap van bijna 50 gezinnen. Ze begon onder de huidige school, had haar eigen gebedshuis, school, bad en slachterij. Na de grote brand van 1860 (de helft van de huizen van de joodse gemeenschap brandde af), trokken de meeste joodse gezinnen weg.

 

Na 1989 begonnen vier boeren zelfstandig te boeren op hun eigen land, en het andere land en de uitrusting van de landbouwcoöperatie werd verpacht aan ondernemers in de productie van dieren en planten, reparatie en groothandel. De kasteelgebouwen en landerijen werden geleidelijk teruggegeven aan de leden van de familie uit Bubno en Litice.

 

Een groot deel van de actieve dorpelingen pendelt nu naar het werk in naburige dorpen en steden.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Doudleby nad Orlicí

 

Het kasteel werd in 1588 gebouwd door Mikuláš Starší van Bubno. Oorspronkelijk deed het dienst als zomerverblijf, later werd het gebruikt als jachthuis. Het is niet zonder belang dat de familie Bubnů het gebouw (met uitzondering van de jaren 1948-1993) continu in eigendom heeft. Het kleine maar charmante kasteel is het werk van Italiaanse renaissancekunstenaars. De unieke sgraffito-decoratie, die alle externe en interne gevels bedekt, wordt zeer gewaardeerd door experts en het grote publiek.

 

De gerenoveerde graanschuur van het kasteel is een multifunctionele ruimte die sociale evenementen, concerten en lezingen organiseert en ook af en toe dienst doet als galerie. Op de eerste verdieping is er een uitgebreid natuurhistorisch museum, onlangs uitgebreid met exposities met een landelijk thema (oude landbouwmachines, traditionele handwerk-gereedschappen) en zeldzame voorwerpen uit de geschiedenis van het kasteel.

 

>>> Adres : Rude Armady 1 <<<

 

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page