top of page

Doupě (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Jihlava
Coördinaten locatie : 49°15 N 15°26 O
GPS parking : Doupě 1
Website locatie :
Doupě

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Doupě ligt 6 km ten noorden van Telč op een hoogte van 593 m. en heeft een oppervlakte van 512 ha.

In 1850 telde het 155 inwoners. Momenteel zijn er ongeveer 110 inwoners.

 

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1580 in het kadaster van Telč. Op het grondgebied van het dorp ligt het kasteel Roštejn, gesticht door de heren van Hradec na 1339 naar zijn naam (Rosenstein), toen ze Telč-goederen van de koning verkregen.

 

Tot 1849 maakte Doupě deel uit van het landgoed Telč in de regio Jihlava. Van 1850 tot 1855 was het onderworpen aan het politieke gezag van het subregionale kantoor in Dačice en in de gerechtelijke administratie aan de districtsrechtbank in Telč.

 

Sinds 2003 is het een onafhankelijke gemeente onder het bevoegde gemeentekantoor in Telč in de zelfbesturende regio Vysočina.

Bezienswaardigheden

 

Burcht Rostejn

 

Rotštejn is een ruïne van een rotskasteel gesticht vóór 1300. Het bevindt zich in het zuidoostelijke deel van de rotsen van Klokočske.

 

Het bolwerk was grotendeels van hout, gedeeltelijk uitgehouwen in de omliggende zandstenen rotsen. Het dominante kenmerk was een indrukwekkende toren met een rotspoort waar een rotsachtige pas naartoe leidde.

 

In de voormalige keuken zijn rotsbanken, sporen van een open haard en een schoorsteen bewaard gebleven.

Daarnaast zijn er de overblijfselen van een bakstenen paleis, verschillende rotskamers, een muur met schietgaten en een in de rots uitgehouwen put.

>>> Adres : Doupě 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page