top of page
Dřevohostice.png

Dřevohostice (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°26 N 17°35 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Dřevohostice

weerbericht.png
pdf.png

Dřevohostice is een gemeente in de regio Olomouc, maakt deel uit van het district Přerov en telt ongeveer 1.600 inwoners.

 

Het oude Záhorská-dorp Dřevohostice ligt aan beide oevers van de Bystřička-rivier, ongeveer 14 km ten zuidoosten van Přerov. Sinds 1368 wordt het expliciet genoemd als een kleine stad.

Sinds het einde van de 15e eeuw is het landgoed met houtbezit eigendom van de belangrijke familie Moravian Žerotín. Vanaf het begin van de 16e eeuw manifesteerde zich hier de sterke invloed van de Tsjechische broeders, die een van de oudste broederlijke scholen in Moravië stichtten (1561). De Tsjechische broeders noemden de stad Sarepta.

 

Het huidige Dřevohostice wordt bekend in de wijdere regio, voornamelijk vanwege de grote inspanningen om prachtige volkstradities voor de volgende generatie te behouden.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het belangrijkste gebouw van Náměstí is al eeuwenlang het majestueuze renaissancegebouw van het stadhuis Woodhost. Het enorme gebouw uit 1521 wordt aangevuld met een grote piramidevormige toren met vier torentjes van dezelfde vorm.

 

Vooral in het verleden werd de stad getroffen door verschillende verwoestende branden. Zo werd op 30 april 1674 door een brand een groot deel van Dřevohostice verwoest, waaronder de pastorie en de kerk. Ook het gemeentehuisgebouw, waar een emmer buskruit stond, werd destijds zwaar getroffen. De explosie en de daaropvolgende massale brand beschadigde niet alleen het gebouw zelf, maar vernietigde ook waardevolle juridische en fiscale documenten. Andere verwoestende branden hebben de stad in 1744, 1758, 1846, 1876 en 1895 beschadigd.

 

Na de laatste brand werden de oorspronkelijke piramidale torens van het stadhuisgebouw vervangen door nieuwe, maar stilistisch ongeschikte uivormige torens. En zo had het stadhuis tussen 1895 en 1921 torens die de Byzantijns-Slavische stijl markeerden.

 

In 1921 werden nieuwe stadhuistorens gebouwd. Sindsdien heeft het stadhuis van Woodhost weer zijn originele stilistisch renaissancistische torens.

 

>>> Adres : Náměstí 74 <<<

 

Kasteel

 

Het renaissancistische viervleugelige waterkasteel uit de 16e eeuw werd gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke landhuis - een waterfort, dat hier vóór 1368 stond. Het belangrijkste gebouw werd wederopgebouwd tussen 1595 en 1617.

De vroege barok veranderingen aan het kasteel interieur vonden plaats in de jaren 1649-1660. Aan het begin van de 19e en 20e eeuw werden vervolgens verdere bouwaanpassingen aangebracht. Het kasteel is een van de belangrijkste monumenten uit de Moravische Renaissance.

 

Het gebied van het kasteelpark is tegenwoordig een torso van een eens zo waardevolle botanische tuin.

 

>>> Adres : Zámecká 88 <<<

 

Parochiekerk van St. Havel

 

De parochiekerk van St. Havel is een waardevolle laat-barokke kerkreconstructie uit de tweede helft van de 18e eeuw, die is ontstaan uit de originele Tsjechische kerk van de Broeders, gebouwd tussen 1570 en 1579.

 

Op de rand van het kerk dak staat nog steeds een vuurrad met de letters JBA en 1579. dat de eerste steen voor de bouw van de broederlijke kerk werd gelegd door een inwoner van Přerov en bisschop van de Eenheid van de Broeders en een denker - Jan Blahoslav Apterix - zoals het was geschreven.  Het jaar 1579 is dan het jaar van voltooiing van de bouw van de broederlijke kerk.

 

>>> Adres : Kostelní ulice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page