top of page
Dubá.png

Dubá (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°32 N 14°33 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Dubá

weerbericht.png
pdf.png

Dubá is een stad in de regio Liberec, en maakt deel uit van het district Česká Lípa. Dubá telt ongeveer 1.750 inwoners.

De gevarieerde en soms turbulente geschiedenis van Dubá heeft tot op de dag van vandaag veel materiële overblijfselen achtergelaten, ondanks talloze verliezen in de oudheid en de afgelopen tijd.

 

Het feit dat Dubá spoorwegverbindingen vermeed, hoewel sommige functionarissen hard werkten om ze te vinden in de 19e eeuw, vertraagde de introductie van de industrie en de gemakken van de beschaving. Dubá bleef achter op aangrenzende regio's, maar behield zo veel meer schoonheden van minder verstoorde natuur en historische gebouwen, vooral volks.

 

Alleen het laatste decennium heeft deze situatie negatief veranderd. Desalniettemin blijft Dubá een regio rijk aan culturele monumenten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Nalezení sv. Kříže

 

De bouw van de kerk van de vondst van het Heilig Kruis (soms ook de verheerlijking van het Heilig Kruis) dateert van 1744-1760.

 

Deze laat-barokke kerk met één schip en twee torens en een opvallende gevel is een markante bezienswaardigheid van de stad met een lengte van 50 meter en een hoogte van meer dan 20 meter. De kerk heeft een begraafplaats, die wordt omgeven door een barokke muur met poorten. Het interieur is versierd met schilderijen.

 

>>> Adres : Požárníků 121 <<<

 

Zámek Nový Berštejn

 

Het kasteel is gebouwd in de buurt van Duba. Het werd gebouwd in de 16e eeuw, toen oude kastelen werden verlaten en vervangen door nieuwe, comfortabelere kastelen, door Adam Berka van Dubá. Het kasteel werd in de 18e eeuw uitgebreid door barokke reconstructies onder de familie Buttlers en Sweerts-Špork. Het kreeg zijn definitieve uiterlijk door een pseudo-barokke aanpassing onder de Wallensteins aan het einde van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Nový Berštejn 10 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page