top of page
Duchcov.png

Duchcov (***)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Teplice
Coördinaten locatie : 50°36 N 13°45 O
GPS parking : nám. Republiky
Website locatie :
Duchcov

weerbericht.png
pdf.png

Duchcov, een stad met negenduizend inwoners, gelegen aan de voet van het Ertsgebergte, 8 km ten westen van Teplice, biedt zijn bezoekers een aantal natuurlijke, historische, culturele en technische attracties.

Het Ertsgebergte, dat een hoogte van meer dan 850 m bereikt, vormt een massieve muur in het noordwesten, die scherp stijgt van bijna vlak. Aan de andere kant, verder weg en schilderachtig, vormen de horizon van de uitgestorven vulkanen van de Boheemse Centrale Hooglanden de grens. De stad zelf ligt in het natuurlijke en kunstmatige groen.

 

De geschiedenis van Duchcov gaat terug tot het einde van de 12e eeuw. In de 15e eeuw bevestigde de Tsjechische koning Vladislav Jagelonský de privileges van de stad.

 

De Dertigjarige Oorlog verwoestte de stad verschillende keren, maar bracht de familie Wallenstein erin, die de verdere ontwikkeling ervan lange tijd beïnvloedde. De Wallensteins droegen bij aan de grote bouwontwikkeling van de stad, de wederopbouw en andere bouwaanpassingen van het plaatselijke kasteel, inclusief de kasteeltuin, en begonnen met de eerste pogingen om bruinkool en dergelijke te delven.

 

De hausse in de kolenwinning veroorzaakte een nieuwe ontwikkelingsgolf van de stad, trok duizenden nieuwe inwoners aan en er werden veel nieuwe huizen gebouwd. Het is echter een paradox dat kolenwinning in het midden van de 20e eeuw bijna de vernietiging ervan werd. De stad zou grotendeels worden afgebroken en de steenkoolreserves in de directe omgeving en daaronder werden gedolven. Dit gebeurde niet, de stad bleef behouden en daarmee de historische monumenten die zich erin bevinden.

 

Bezienswaardigheden

 

Staatskasteel van Duchcov

Sinds 1527 was Duchcov in het bezit van de familie Lobkowicz, die er een renaissancekasteel bouwde, en in 1641 werd het landgoed Waldstein overgenomen van waaruit de aartsbisschop van Praag Jan Bedřich de barokke reconstructie van het kasteel begon volgens de plannen van JB Mathes.

Het herbergt een tentoonstelling van de ontwikkeling van stijlmeubels van het Kunst- en Industriemuseum, werken uit de Tsjechische barok uit de collecties van de National Gallery en vooral een tentoonstelling van G. Casanova, die hier de laatste 13 jaar tot zijn dood woonde.

 

>>> Adres : nám. Republiky 9 <<<

>>> Website : Kasteel Duchcov <<<

Kolom van de heilige drievuldigheid

De barokke kolom, die zich op nám. Republiky bevindt, werd gebouwd door František Josef Jiří van Valdštejn. Het beeld werd tussen 1750 en 1760 gemaakt door de beeldhouwer Matyáš Kühnel.

De kolom heeft de vorm van een piramide (een vorm populair in de barokke mystieke literatuur) waarop de Heilige Drie-eenheid rust. Daaronder is een barokke plaat met de heiligen van St. Rochem en St. Sint Sebastiaan. Onder de piramide is een stenen blok met twee reliëfs met motieven van zielen in het vagevuur en de leugen van St. George. František Xaverský.

 

>>> Adres : nám. Republiky <<<

 

Děkanský chrám Zvěstování P. Marie

 

De kerk van de aankondiging van de Maagd Maria werd gebouwd in de jaren 1820 volgens de plannen van de beroemde architect Marco Antonio Canevalle. Ze werd voltooid in barokstijl. De kerk was versierd met belangrijke sculpturen (onder andere van Matthias Bernard Braun) en een altaarschilderij van Václav Vavřinec Reiner.

Op 10 mei 1945 werd de kerk afgebrand en de werken van Reiner en Braun die de kerk versieren, waren onherstelbaar verloren. Slechts een deel van het zijaltaar is hier bewaard gebleven.

 

>>> Adres : nám. Republiky <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page