top of page
Dukovany.png

Dukovany (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°05 N 16°11 O
GPS parking : Dukovany 1
Website locatie :
Dukovany

weerbericht.png
pdf.png

Dukovany is een kleine gemeente in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Třebíč en telt ongeveer 800 inwoners.

 

In 1970 tekenden de Sovjet-Unie en Tsjecho-Slowakije een overeenkomst om twee kerncentrales (deze in Dukovany en de tweede in het Slovaakse Bohunice) te bouwen. De centrale heeft vier reactoren en acht grote koeltorens.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Dukovany

 

Het oorspronkelijke kasteel werd in 1790 herbouwd tot een laatbarok kasteel met classicistische elementen. Twee grote kasteelzalen zijn versierd met fresco's van de belangrijke Moravische laat-barokke schilder Josef Winterhalter.

 

Een deel van het kasteelterrein is een uitgestrekt Engels park met 47 soorten bomen.

 

>>> Adres : Dukovany 1 <<<

 

Kerk van St. Wenceslas

 

Het dominante kenmerk van het dorp is oorspronkelijk de vroeg-gotische kerk van St. Wenceslas op een hoogte in het zuidelijke deel van het dorp. In 1263 wordt de Tokovanský-kerk al genoemd.

 

In het midden van de 17e eeuw werd de kerk verbouwd in barokstijl. In de winter van 1713 werd de kerk volledig geplunderd. In die tijd wendde het dorp zich tot alle Moravische dorpen met een verzoek om aalmoezen - met succes.

 

In de jaren zeventig van de 20e eeuw werden de overblijfselen van een rijke fresco-versiering uit de 13e eeuw blootgelegd en gerestaureerd in de kerk.

 

>>> Adres : Dukovany 117 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page