top of page
Frýdek-Místek.png

Frýdek-Místek (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Frýdek-Místek
Coördinaten locatie : 49°41 N 18°21 O
GPS parking : Zámecké nám. 1264
Website locatie : 
Frýdek-Místek

weerbericht.png
pdf.png

Frýdek-Místek is een pittoreske dubbele stad, gelegen aan beide oevers van de middenloop van de rivier Ostravice.

Oorspronkelijk waren twee steden - Moravische Místek uit de 13e eeuw en Silezische Frýdek uit de veertiende eeuw - tijdens de nazi-bezetting op 1 januari 1943 verenigd. Na 1945 begonnen verschillende jaren van discussie over de naam van de stad, die definitief werd beëindigd door een besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Met ingang van 1 januari 1955 werd besloten tot de naam Frýdek-Místek.

 

Frýdek-Místek telt ongeveer 55.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel met kasteelpark

 

Op Zámecké náměstí in Frýdek zijn de gevels van oorspronkelijke renaissance-, barok-, imperium- of classicistische gebouwen te bewonderen. In het midden van het plein staat een fontein met een standbeeld van St. Florian, links van de toegangspoort van het kasteel staat een standbeeld van St. Jan Nepomucký.

 

Door de poort van de hoofdingang bereikt men de binnenplaats van een oorspronkelijk gotisch kasteel, uiteindelijk verbouwd tot het zijn huidige vorm bereikte. Het prachtige kasteelpark met een kijkgebied is het hele jaar door een zeer populaire culturele en sociale ruimte.

 

>>> Adres : Zámecké náměstí <<<

 

Centraal plein Místek

 

Het Svobody-plein van Místek is bezaaid met herenhuizen met twee verdiepingen en arcades. Vroeger had Místek geen muren, toegang tot de stad werd verschaft door poorten in de straten Tržní en J. V. Sládka.

 

In de hoek van het plein staat een acht meter lange Mariakolom met in de wolken een Mariabeeld. In de tegenoverliggende diagonale hoek staat een fontein, die een aangename verfrissing is op warme zomerdagen.

 

>>> Adres : Svobody náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page