top of page
Frýdlant.png

Frýdlant (***)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°55 N 15°4 O
GPS parking : Hrnčířské náměstí
Website locatie :
Frýdlant

weerbericht.png
pdf.png

Frýdlant is gelegen in de regio Liberec, district Liberec, helemaal in het noordoosten van het land op ongeveer 25 km van de Poolse grens. De stad telt ongeveer 7.500 inwoners.
De stad heeft een oppervlakte van ongeveer 32 km².

 

Het gebied behoorde ooit toe aan de heerschappij van Zawidow (streek in het huidige Polen), dat vertegenwoordigd werd door de bisschoppen van Meissen. De stad werd voor het eerst genoemd in 1278 toen koning Ottokar II van Bohemen het gebied in leen gaf aan de adellijke familie van Bieberstein. Die namen hun intrek in het kasteel van Frýdlant.
Na de slag op de Witte Berg in 1620 werd de residentie eigendom van de machtige Albrecht van Wallenstein, die de titel Hertog van Frýdlant aannam.

 

De stad, wiens historische centrum zijn middeleeuws karakter heeft behouden in de vorm van een marktplein waar straten vanaf takken, is een getuige van de prachtige historische monumenten die een prachtig overzicht geven van de Gotische periode tot op het heden.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Frýdlant

 

Het kasteel Frýdlant met zijn uitzicht over de rivier de Smědava is gelegen aan de voet van de heuvels van het IJzergebergte. Het is 750 jaar gelegen gebouwd en zijn toren is altijd een stille getuige geweest van zowel gelukkige als verdrietige tijden in dit prachtig gebied. De legende vertelt dat in het verleden vuur werd ontstoken in de toren, dat diende als referentiepunt of baken voor handelaren die reisden via een handelsroute van Bohemia naar Lusatia. Achter een enorme grote muur staat één van de meest indrukwekkendste historische monumenten in dit land, een waardevolle combinatie van twee architecturale fenomenen, namelijk een middeleeuws kasteel en een Renaissance herenhuis, gebouwd midden 13e eeuw. 

In 1558 kwam het kasteel Frýdlant in handen  van de Redern familie, die op het einde van de 16e eeuw veranderingen aan kasteel en herenhuis, gebaseerd op renaissance invloeden, doorvoerden. Ze lieten ook een kapel bouwen naar een ontwerp van de Italiaanse architect Marco Spazzio di Lancia. Als toemaatje bouwden de Rederns ook een nieuwe school en een ziekenhuis in het kleine stadje, en er zijn zelfs documenten gevonden die beweren dat er ook badhuizen werden gebouwd.

 

In 1801 opende de cultureel bewuste adellijke familie Clam-Gallas het kasteel Frýdlant voor het publiek. Het werd het eerste kasteel-museum in centraal Europa, die zijn bezoekers een schitterende verzameling van wapens, kunstvoorwerpen en relikwieën toonde. Dit natuurlijk inclusief de herinnering aan hun voorouders en Albrecht Waldstein. Na 1945 werden ook de kamers van het herenhuis toegankelijk voor het publiek. Men kan hier genieten van fantastische schilderijen, unieke meubelstukken, Duits en Italiaans keramiek en andere waardevolle stukken die toebehoren aan het historische interieur van alle kamers van het herenhuis. Ook de grote hal wordt nu nog voor speciale gelegenheden gebruikt.

 

De huidige rondleiding werd uitgebreid met een bezoek aan de badkamer en kinderkamer met een indrukwekkende verzameling kinderspeelgoed. Verder zijn ook een verzameling pijpen, en andere extreem waardevolle stukken uit de 17e eeuw tot de 19e eeuw van onder het stof gehaald en uitgestald.
Een unieke keuken gesitueerd op de begane grond, met origineel interieur en apparatuur, is een andere bezienswaardigheid die niet gemist mag worden. Bezoekers kunnen zelfs de geur van geroosterd vlees en een variatie aan gerechten ervaren, want de keuken is tot op vandaag nog steeds operationeel.

 

>>> Adres : Zámecká 4001 <<<
>>> Adres :
Kasteel Frydlant <<<

 

Stal Bethlehem Frýdlant

 

De aantrekkelijke bewegende kerststal, geïnstalleerd in een van de oudste gebouwen in Frýdlant, werd gemaakt door Gustav Simon, een inwoner van Frýdlant. De stal is gelegen in de kamer waar de beeldhouwer een groot deel van zijn leven doorbracht.
Het duurde meer dan 60 jaar voor het werk af was. De kerststal werd niet ter beschikking gesteld van het publiek tot het volledig afgewerkt was. Bij de start konden de figuren nog niet bewegen, later werd er een tijdsmechanisme aan gekoppeld, waardoor de figuren vanzelf in beweging kwamen. Momenteel kunnen, door gebruik te maken van een mechanisme via touwen meer dan honderd figuren - mensen en dieren - bewegen.
De stal werd tussen 2009 en 2012 volledig gerestaureerd.

 

>>> Adres : Zahradni Ulice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page