top of page
Fulnek.png

Fulnek (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°43 N 17°55 O
GPS parking : nám. Komenského
Website locatie : 
Fulnek

weerbericht.png
pdf.png

Fulnek ligt tussen Ostrava en Olomouc, op de route van een van de zijtakken van de historische Amber Trail, die in de oudheid het gebied rond de Middellandse Zee met de Baltische staten verbond.

 

Het mooie plein omringd door burgerhuizen wordt aangevuld met een renaissancistisch kasteel, twee kloosters en een prachtige barokke kerk van de Heilige Drie-eenheid.

 

Fulnek telt ongeveer 6.000 inwoners.

De eerste schriftelijke gedocumenteerde vermelding van de stad dateert uit 1293. In dit jaar was de stad echter al volledig georganiseerd - het had een kerk, parochie, kasteel, burgemeester en burgers. Fulnek was waarschijnlijk gepland als het centrum van een groter landgoed, waar destijds ook de omgeving van Bílovec toe behoorde. Dit blijkt uit het ongewoon grote plein (met een zijlengte van ongeveer 95 m), waar de doorgaande weg diagonaal door de vallei liep.

 

Tijdens de bevrijdingsstrijd aan het einde van de oorlog / mei 1945 / werd de historische kern van de stad zwaar beschadigd door een grote brand. Hoewel de bezienswaardigheden van de stad niet werden aangetast, verdwenen alle huizen op het plein en de meeste huizen aan de andere aangrenzende straten. Na het verwijderen van het puin bleven alleen de stadhuistoren en de voormuren van de huizen van de noordelijke gebouwen over. Later werd het stadscentrum gerestaureerd.

Bezienswaardigheden

 

Kerk van de heilige drie-eenheid

 

Deze kerk was een voormalige Augustijner kerk. Het barokke gebouw uit 1748-1760 is waarschijnlijk het gebouw van Mikuláš Štěpán Thalherr en is een van de belangrijkste barokke gebouwen in het noordoosten van Moravië.

 

Het gewelf van de kerk en de zijkapel is bedekt met een fresco van Josef Ignác Sadler. Er zijn zeven altaren in het middenschip. Het hoofdaltaar is het werk van F. Hierab en de sculpturale versiering is van pater Herrernle.

 

>>> Adres : Kostelní 111 <<<

 

Fulnecký Zámek

 

Het kasteel van Fulnek is een onroerend cultureel monument in de stad Fulnek op de kasteelheuvel. Het is een beschermd monument sinds 1958, dat een gebouwencomplex met gelijkvloers en bovenverdiepingen.

 

Het huidige uiterlijk van het gebied is het resultaat van vele reconstructies in de 16e - 20e eeuw. Het kasteel is een belangrijk visueel monument dat op een afstand van vele kilometers zichtbaar is.

 

Momenteel is het kasteel een privé-eigendom.

 

>>> Adres : Zámecká 378 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page