top of page
Havířov.png

Havířov (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Karviná
Coördinaten locatie : 49°46 N 18°26 O
GPS parking : nám. Republiky
Website locatie : 
Havířov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Havířov ligt aan de zuidelijke rand van het industriegebied Ostrava-Karviná, ongeveer halverwege tussen Ostrava en de grensstad Český Těšín. In het noorden grenst het aan de mijncentra Petřvald, Orlová en Karviná, in het westen aan de dorpen Šenov en Václavovice.

 

Het oppervlak van de stad is enigszins ruig, op een hoogte van ongeveer 260 meter, en wordt doorkruist door verschillende valleien langs rivieren en beken. Door het zuidelijke deel stroomt de rivier Lučina.

 

Havířov telt ongeveer 72.000 inwoners.

 

De stad werd gesticht aan de zuidelijke rand van het industriegebied Ostrava-Karviná in de uitlopers van het Beskydy-gebergte. De belangrijkste reden voor de oprichting was de behoefte om appartementen te bieden aan arbeiders van mijnen en smelterijen in de periode van industriële ontwikkeling in de regio Ostrava na de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

De geschiedenis van het kasteel gaat waarschijnlijk terug tot de 15e eeuw, toen er een fort op die plaats stond. Bewaarde geschreven documenten over het fort dateren uit 1588. In de 18e eeuw werd op dezelfde plaats een barok kasteel met een tuin gebouwd. Na een brand in 1823 werd het herbouwd in de Empire-stijl.

 

Vanaf 1845 diende het kasteel niet meer als herenhuis en diende het als administratief gebouw voor de aangrenzende boerderij. De geleidelijke verwoesting ging door onder verschillende administraties tot 1997, toen, dankzij de stad, een uitgebreide wederopbouw plaatsvond. Het kasteel werd op 10 januari 1998 plechtig voor het publiek geopend.

 

>>> Adres : K Zámečku 2 <<<

 

Kostel svaté Anny

 

De St. Annakerk is momenteel de belangrijkste kerk in Havířov. Ze werd gebouwd in de jaren 1841 tot 1845 voor het toenmalige dorp Šumbark op de plaats van de oudere houten kerk van St. Catherina en Petrus en Paulus, die voor het eerst werd genoemd in 1527 en in 1823 platbrandde.

 

Omdat na de oprichting van Havířov de capaciteit van de lokale kerken niet langer voldoende was voor de behoeften van de gelovigen, werd de bouw van een nieuwe kerk in Havířov overwogen in de jaren 1968-1969.

Echter, voornamelijk om financiële redenen, werd uiteindelijk besloten om het bestaande gebouw uit te breiden tussen 1970 en 1971. Sinds 1964 is de kerk beschermd als cultureel monument.

 

>>> Adres : Hlavní třída 1465/1b <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page