top of page
Havlíčkův Brod.png

Havlíčkův Brod (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°36 N 15°35 O
GPS parking : Havlíčkovo nám.
Website locatie : 
Havlíčkův Brod

weerbericht.png
pdf.png

Havlíčkův Brod is een stad in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Havlíčkův Brod en telt ongeveer 25.000 inwoners.

 

De Tsjechische naam van Havlíčkův Brod was tot 1950 Německý Brod, een rechtstreekse vertaling van Deutsch Brod. De stad is ontstaan toen na het vinden van zilver, Duitse mijnwerkers werden uitgenodigd om een mijn aan te leggen. Sinds 1257 had Německý Brod stadsrechten.

 

Tegenwoordig is Havlickuv Brod een rustige stad, hoewel er veel treinstations zijn, omdat het een kruispunt is tussen vele districten.

 

Bezienswaardigheden

 

Koudela-fontein

 

De versiering van Havlíčkovo nám. is een barokke zandstenen fontein, in het midden met een standbeeld van de oude god Triton met zijn attributen, dolfijn en zeeschelp. Daarvoor was er waarschijnlijk een laatgotische fontein, waarin waarschijnlijk een middeleeuwse stadswatervoorziening, een van de eerste in Bohemen, eindigde.

Het perfecte watervoorzieningssysteem werd gebouwd door een expert in waterwinningswerken uit zilverwinning. De oorsprong gaat terug tot de 18e eeuw (1704-1795).

 

>>> Adres : Havlíčkovo nám. <<<

 

Pestkolom

 

Het overheersende kenmerk van Havlíčkovo nám. is de barokke Marian Pestzuil, waarschijnlijk uit 1702-1717.

De constructie ervan hield verband met het einde van de "pest" in Bohemen (1713-1714) en de dankbaarheid van de stadsbewoners aan land- en stadspatronen voor het beëindigen van rampen zoals pest, hongersnood, oorlog, branden en overstromingen, en tegelijkertijd bescherming ertegen in de toekomst.

 

>>> Adres : Havlíčkovo nám. <<<

Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

Het overheersende kenmerk van de stad is de groene barokke koepel van de decankerk en de enorme gotische toren. De kerk staat ten noordoosten van Havlíčkův náměstí. Door de eeuwen heen was het onlosmakelijk verbonden met de historische ontwikkeling van de stad, het werd beschadigd door branden en oorlogsgebeurtenissen en vervolgens hersteld.

 

Tot de jaren zeventig was de kerktoren de residentie van de familie van de heraut, die in een kamer op de bovenste verdieping van de kerktoren woonde. Zijn taak was om ergens in de stad naar brandwonden te kijken, hij zorgde ook voor de klokken en zette de torenklok.

Vanaf de toren die vandaag toegankelijk is, heeft men een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving.

 

>>> Adres : Rubešovo nám. 173 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page