top of page
Hlinsko.gif

Hlinsko (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°46 N 15°54 O
GPS parking : Za Radnicí
Website locatie : 
Hlinsko

weerbericht.png
pdf.png

Hlinsko, een stad met 10.000 inwoners, is een plaats ingeklemd in een bekken 590 m boven de zeespiegel, op de grens van de Boheems-Moravische Hooglanden en het IJzergebergte. De geografische ligging en de koelte van de wintermaanden geven de stad een typisch uitloperskarakter.

 

De Chrudimka-rivier stroomt door Hlinsko, die dankzij de Hamer-dam in de vallei de stad en de omgeving van voldoende drinkwater heeft voorzien.

 

De naam Hlinsko komt van het woord klei. Grote afzettingen van kwaliteitsaardewerk maakten het mogelijk om het oudste aardewerk te creëren, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 15e eeuw.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis werd in 1598 gebouwd op een lichte heuvel (tegenwoordig Poděbrad-plein). In de jaren 1788-1792 werd het herbouwd in barokstijl. Het werd gewijzigd naar zijn huidige vorm in 1850.

 

Momenteel herbergt het stadhuis het stadskantoor van Hlinsko en herbergt het een ceremoniële zaal ,die wordt gebruikt voor bruiloften, het verwelkomen van burgers, het presenteren van afstudeercertificaten en soortgelijke evenementen.

 

>>> Adres : Havlíčkova <<<

 

Vesting

 

Het fort wordt beschouwd als het oudste kleigebouw in het gebied, waar de nederzetting van de stad begon plaats te vinden (het huidige plein). Het tweede dergelijke centrum was een heuvel met een kerk aan de overkant van de rivier Chrudimka.

 

De eerste schriftelijke vermelding dateert van 1413. Vanaf 1547 deed het enige tijd dienst als koninklijk douanehuis. In 1874 werden hier 400 Tsjechische groschen uit de periode van Wenceslas III gevonden.

 

>>> Adres : U Tvrze 295 <<<

 

Kostel Narození Panny Marie

 

De geboortekerk van de Heilige Maagd Maria op de plaats van de oorspronkelijke gotische kerk (waarschijnlijk voorheen Romaans), waarvan slechts een deel van de toren bewaard is gebleven, werd in 1730-1745 in barokstijl herbouwd door de bouwer Donát Morazzi.

 

De grootste trots van de kerk is de zeldzame doopkapel uit 1628.

 

>>> Adres : Faráře Toufara 91 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page