top of page

Hlohovec (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°46 N 16°46 O
GPS parking : K zámečku 16
Website locatie :
Hlohovec

Hlohovec.png
weerbericht.png
pdf.png

Hlohovec is een dorp in het zuidelijke deel van het Břeclav-district en de regio Zuid-Moravië, ongeveer 60 km van de regionale stad Brno op de lijn Brno - Wenen en ongeveer 5 km van de staatsgrens met Oostenrijk.

 

Hlohovec telt ongeveer 1.300 inwoners.

 

Het dorp, dat in de buurt van Valtice ligt, wordt voor het eerst vermeld in schriftelijke bronnen in 1414, maar werd in de 13e eeuw gesticht als een koloniserend dorp door het bisdom Passau. Hlohovec werd in het begin geleid door de oorspronkelijke Moravisch-Oostenrijkse grens.

 

Het dorp verdween in de oorlogen van de 15e eeuw en werd in 1570 opnieuw bewoond door de Kroatische bevolking. De nieuwe kolonisten werden vijf jaar lang beroofd van alle voordelen en de robot van hun heren van de Liechtensteinse familie, die in Valtice zat. Het dorp behoorde ook tot het landgoed van Valtice tot het einde van het patrimoniale bestuur in 1848.

 

Na de bevrijding op 21 april 1945 en het herstel van het vooroorlogse politieke en gerechtelijke bestuur viel Hlohovec opnieuw onder het politieke district Hodonín en het gerechtelijke district Břeclav.

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Jan Nepomucký

 

De kerk staat aan de noordrand van het dorp, vlakbij de oever van de Hlohovecký-vijver. Het is een longitudinaal georiënteerd gebouw met één schip dat van binnenuit wordt omgeven door een rechthoekig, halfrond koor.

 

Grenzend aan de zuidkant is een rechthoekige sacristie. De westelijke zijde van het schip wordt afgesloten door een symmetrische entree met daarboven een klokkentoren. In zijn as bevindt zich de ingang van de kerk, bedekt door een halfronde portiek. De gevels zijn gescheiden door plastic Dorische lagen, met halfronde ramen. In de noordwand van het schip zit een zij-ingang. Het schip is gewelfd en de sacristie heeft een vlak plafond.

 

>>> Adres : Dolní konec <<<

 

Kasteel van Hlohovec

 

Van 1816 tot 1827 werd het kasteel van Hlohovec een halve kilometer ten noordwesten van de Hlohovecký-vijver gebouwd op de toenmalige grens tussen Moravië en Neder-Oostenrijk met een prachtig uitzicht op de vijvers in het oosten.

 

Van op een afstand ziet men een groep van drie tuinhuisjes staan ​​aan het einde van een lang gebouw op de begane grond met terrasoverkapping, aan de achterkant beschermd door een blinde muur met Toscaanse pilasters. Het grotere, middelste tuinhuisje wordt geaccentueerd met een uitsteeksel met een Toscaanse loggia met drie assen, de tuinpaviljoenen aan de zijkant hebben alleen grote openslaande deuren met daarin geplaatste Toscaanse zuilen.

Dit gebouw is uitsluitend samengesteld als architectonisch decor midden in een monumentale natuurlijke omgeving. Het was aan de buitenkant mooi uitgerust. Heesters voor de omgeving werden toegevoegd door Lednice.

 

>>> Adres : K zámečku 16 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page