top of page
Hlučín.png

Hlučín (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Opava
Coördinaten locatie : 49°54 N 18°12 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Hlučín

weerbericht.png
pdf.png

Hlučín is een stad in de regio Moravië-Silezië, maakt deel uit van het district Opava en telt ongeveer 15.000 inwoners.

 

Hlučín maakte deel uit van het hertogdom Opava voordat het in 1742 door het Verdrag van Berlijn na de Eerste Silezische Oorlog werd opgedeeld langs de rivier de Opava tussen Habsburg Oostenrijk en het koninkrijk Pruisen. De stad werd beheerd in de Pruisische provincie Silezië tot 1920, toen het na de Eerste Wereldoorlog een deel van Tsjecho-Slowakije werd.

 

Na het akkoord van München in 1938 werd Hlučín geannexeerd door nazi-Duitsland en maakte opnieuw deel uit van Pruisisch Silezië, met zijn Duitse naam Hultschin hersteld in gebruik. Hlučín werd in 1945 teruggebracht naar Tsjecho-Slowakije en Duitstaligen werden verdreven.

 

Anders dan in het grootste deel van het voormalige Sudetenland, werden de Duitstaligen van Hlučín een “en bloc uitzetting” bespaard. Tegenwoordig is een aanzienlijk deel van de inwoners bi-onderdanen, die ook de Duitse nationaliteit hebben.

Bezienswaardigheden

Farní kostel sv. Jana Křtitele

 

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de parochiekerk van Johannes de Doper, die grenst aan het kasteel. Het is niet bekend wanneer of door wie ze is gebouwd, maar het is een van de oudste kerken in de wijde omgeving.

 

Het is een gebouw met één schip met een gotische pastorie met een stervormig gewelf, de kapel is van oorsprong uit de Renaissance. De gevel en toren zijn versierd in barokstijl. In 1597 stortte een grote kerktoren in en werd het grootste deel van de kerk afgebroken. In 1608 werd de kerk herbouwd, maar in 1616 werd ze het slachtoffer van een vreselijke brand in de stad. In 1649 trof de bliksem de kerk, sloopte de toren en het nauwelijks gerepareerde kerkdak. Eind maart 1780 werd de eerste steen voor de nieuwe kerk gelegd en in 1781 was de bouw voltooid.

In de jaren 1998-2001 werd het interieur van de kerk gerepareerd, inclusief schilderijen en sculpturen. In 2006 is er een nieuw orgel in de kerk geplaatst.

 

>>> Adres : Farní 284 <<<

 

Kasteel

Het kasteel ligt ten zuidwesten van Mírové nám.

Tegenwoordig bestaat het laatgotische kasteel uit een gebouw met drie vleugels en één verdieping. De oostelijke ingebouwde vleugel had in de 16e eeuw een binnenplaats met arcades, die in de volgende eeuwen werden ommuurd.

 

In 1999 werd het kasteel gekocht door de stad Hlučín en na de wederopbouw, uitgevoerd in verschillende fasen in de jaren 2002-2007, werden het informatiecentrum, de expositie van het museum van de regio Hlučín, de bibliotheek en het theesalon geleidelijk geopend in het kasteel.

 

Tegenwoordig zijn er slechts kleine sporen van het oorspronkelijke kleine park in de buurt van het kasteel.

 

>>> Adres : Zámecká 286 <<<

 

Evangelische Kerk

 

De eerste steen van de Evangelische Kerk werd gelegd op 3 juni 1862. Het gebouw onderging een verbouwing in 1996 en wordt momenteel gebruikt voor incidentele tentoonstellingen, feesten en jubilea.

 

Het gebouw heeft een plattegrond van een kruis en is opgetrokken uit grijze bakstenen, geleverd door de beroemde steenfabriek Hlučín. Op de kruising van daken staat een veelhoekige toren, afgesloten door een piramide. Vier gevelwanden met dezelfde versiering en indeling worden doorbroken door een drie-eenheid

 

>>> Adres : Opavská 772/10 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page