top of page
Hluboká_nad_Vltavou.PNG

Hluboká nad Vltavou (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Česke Budějovice
Coördinaten locatie : 49°3 N 14°26 O
GPS parking : Masarykova
Website locatie :
Hluboká n Vltavou

weerbericht.png
pdf.png

De stad Hluboká nad Vltavou ligt aan beide oevers van de rivier de Moldau en telt ongeveer 5.000 inwoners. Zijn geschiedenis is verbonden met het koninklijke kasteel Hluboká, gesticht samen met het nabijgelegen České Budějovice in het midden van de 13e eeuw door koning Přemysl Otakar II.

 

De nederzetting is ontstaan ​​in de versterkte nederzetting Hluboká, met de oorspronkelijke naam Podhrad, en werd in 1496 gepromoveerd tot een stad door Vilém van Pernštejn.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Hluboká nad Vltavou

Het kasteel van Hluboká nad Vltavou was oorspronkelijk een koninklijk kasteel op een voorgebergte boven de rivier Moldau en na vele veranderingen werd het in 1661 eigendom van de familie Schwarzenberg.

De huidige vorm van het kasteelcomplex, met inbegrip van het Park en het omringende landschap, werd geïnspireerd door de reizen van prins Jan Adolf II Schwarzenberg naar Groot-Brittannië. Die nam als vertegenwoordiger van een belangrijke en rijke familie deel aan de kroning van koningin Victoria in 1838.

Als erediplomaat van de Habsburgse monarchie reisde hij naar de kroning met zijn vrouw, prinses Eleonora, die getroffen werd door de vorm van de aldaar bestaande kastelen.

 

Hluboká werd al snel de zetel van de familie Schwarzenberg. Het kasteel zelf werd herbouwd in de barokke stijl in het begin van de 18e eeuw en bleef intact tot de reconstructie in Romaanse stijl in het midden van de 19e eeuw. De inspiratie voor de reconstructie van het kasteel was vooral het Koninklijk Kasteel Windsor. 

 

In 1947 werd het kasteel genationaliseerd volgens een bijzondere wet (Lex Schwarzenberg).

De muren en plafonds van het interieur zijn rijkelijk versierd met houtsnijwerk en edele houtsoorten. Sommige kamers zijn ingericht met schilderijen van 16e- en 18e-eeuwse Europese meesters, prachtige kroonluchters, loden glasramen en aardewerk uit Delft.

 

De portretten op de muren geven de belangrijkste leden van de familie Schwarzenberg weer. Privékamers van de laatste eigenaren van Hluboká, Prins Adolf en zijn vrouw Hilda zijn ook toegankelijk.

 

In de kelder van het kasteel is er een kasteelkeuken met een persoonlijke lift maar de eetkamer, geïnstalleerd in het begin van de 20e eeuw.

>>> Adres : nám. Čsl. armády 30  <<<
>>> Website :
Kasteel Hluboká <<<

Kasteel Ohrada

 

Het kasteel Ohrada werd in de jaren 1708-1713 in barokstijl gebouwd, volgens het project van architect PI Bayer voor prins Schwarzenberg als een jachtslot, dat gebruikt zou worden om jachten en uitbundige jachtfestiviteiten te organiseren.

 

Het eerste jachtmuseum in Ohrad werd opgericht in 1842, toen er uitgebreide collecties jachttrofeeën en opgezette dieren werden geconcentreerd.

 

Bij het Ohrada jachtslot vindt men het Museum van Bosbouw, Jacht en Visserij, een tak van het Nationaal Landbouwmuseum. Het museum in Ohrad is een van de oudste in Tsjechië.

Het eerste jachtmuseum in Ohrad werd opgericht in het midden van de 19e eeuw (1842), toen uitgebreide collecties jachttrofeeën en opgezette dieren hier werden geconcentreerd, en is daarmee een van onze oudste musea in het algemeen.

 

Het kasteelgebouw is omgeven door een park en in de directe omgeving bevinden zich de beroemde Bezdrev-vijver , de vijver van München en de Hluboká Zoo. Elk jaar wordt hier in de tweede helft van juni het Nationale Jachtfestival gehouden.

 

>>> Adres : Ohrada <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page