top of page

Hluk (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 48°59 N 17°32 O
GPS parking : náměstí Komenského 162
Website locatie :
Hluk

Hluk.png
weerbericht.png
pdf.png

De stad Hluk bevindt zich in de regio Zlín, maakt deel uit van het district Uherské Hradiště en telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

De stad, die de Dolňácko-festiviteiten beroemd maakte met de Rit der Koningen, ligt ten zuidoosten van Uherské Hradiště in de vallei van de rivier de Okluky. Ze wordt aan alle kanten beschermd door de laatste ontsluitingen van de Witte Karpaten. De attractie voor bezoekers is vooral een mooi gotisch-renaissancistisch fort, dat midden in de stad staat.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Hluk

 

Het fort is gelegen in het centrum van het dorp op de rechteroever van de beek Okluky. Het wordt als eerste vermeld in 1303 en was in het bezit van de kleine adel : vanaf 1460 Zástřizlové, toen de heren van Kunovice (wapen op de binnenplaats in 1559) en vanaf 1625 behoorde het tot de Lichtensteins tot de jaren 1920.

 

Daarna was het fort eigendom van het dorp. In de jaren 60 werd het gerenoveerd en dient het als cultureel centrum van de hele stad. Momenteel worden bijna alle delen van het fort gebruikt. Direct vanaf de binnenplaats is er de feestzaal, het kasteelcafé, de stadsbibliotheek, het informatiecentrum, de toren en de trap naar de eerste verdieping, waar zich twee zalen bevinden voor diverse sociale of privé-evenementen.

 

Voor evenementen met een kleiner aantal deelnemers zijn in de toren een museum en een "Slováká jizba" ingericht. Er zijn twee kelders onder het fort.

 

>>> Adres : náměstí Komenského 162 <<<

 

Kerk van St. Vavřince v Hluku

 

De kerk van St. Lawrence rijst op uit het dalterras in het midden van het dorp en geeft toegang via 21 treden van een ruime trap die in 1945 is herbouwd. Met zijn majestueuze uitstraling trekt ze de aandacht en nodigt ze uit om binnen te gaan.

 

Het dominante kenmerk van de kerk is de klokkentoren, die verdeeld is door gegradeerde verzonken panelen. De ramen hebben een gewelf bovenaan de segmentnis en een chabrak met druppels op de vensterbank.

 

>>> Adres : náměstí Komenského 58 <<<

 

Monument huizen

 

Vijf huizen zijn eigendom van de stad en men vindt ze in de straat met de oude naam Rajčovňa. Ze zijn gebouwd van "ankers" of ongebakken stenen, en hun muren zijn bedekt met een dekvloer van gerstekaf, klei en water. opnieuw geverfd met kalk. Tegenwoordig hebben ze al een dak van verbrande pannen, maar in het verleden was het bedekt met riet, wat vroeger echter de oorzaak was van veelvuldige branden.

 

De huisjes zijn klein van buitenaf bekeken, maar men kan zich dat pas echt gaan afvragen als men de kleinste binnengaat. In de woonkamer met een laag plafond en afmetingen van ongeveer 3x3 meter is er een eenpersoonsbed, wat op de een of andere manier niet overeenkomt met het feit dat deze ruimte werd bewoond door een gezin van negen. En er was ook een tafel met een bank, die deel uitmaakt van de zogenaamde Heilige Hoek versierd met afbeeldingen van heiligen, evenals een tegelkachel. Het werd van buitenaf verwarmd vanuit de zogenaamde zwarte keuken, die zijn naam dankt aan een open haard, waaruit rook uit de robuuste schoorsteen kwam.

 

>>> Adres : Rajčovňa <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page