top of page
Hodonín.png

Hodonín (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 48°51 N 17°08 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Hodonín

weerbericht.png
pdf.png

De districtsstad Hodonín ligt in de regio Zuid-Moravië aan de rivier de Morava, ongeveer 60 km ten zuidoosten van Brno. In de directe nabijheid ligt de grens tussen de Tsjechische Republiek en Slowakije, die wordt gevormd door de rivier de Morava. De stad staat vooral bekend als het centrum van een regio, die uitblinkt in kwaliteitswijn, prachtige natuur en folkloristische tradities. Met een oppervlakte van 63,05 km zijn er ongeveer 25.000 inwoners.

Het vruchtbare gebied werd in het verre verleden bewoond. Er waren twee belangrijke handelsroutes, die voor barnsteen en die voor brons.

 

Verschillende oorlogen zorgden ervoor dat de stad door de eeuwen heen, telkens weer na verwoesting, heropgebouwd werd en een grote bloei kende. Het bestaan van het kasteel van Hodonin als verdedigingspunt, speelde daarbij een grote rol.

 

In de 18e eeuw werd het kasteel van Hodonín omgetoverd tot een tabaksfabriek, waarvan de productie aanzienlijk heeft bijgedragen aan de herbevolking.

Door de industriële revolutie in de 19e eeuw veranderde de stad grotendeels naar een moderne stad met een levendige bevolking.

 

Op 7 maart 1850 werd Tomáš Garrigue Masaryk hier geboren.

 

Bezienswaardigheden

 

Sacrale monumenten

Onder de beroemdste sacrale monumenten van Hodonín vinden we onder andere de kerk van Sv. Vavřince, de voormalige begraafplaats met kapel van Sv. Kříže (nu een particuliere verkoopgalerij Kaplička), een kapel op het kerkhof van de stad en de kerk van Sv Metoděje.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Joodse begraafplaats

 

Materieel bewijs van het bestaan ​​van de joodse gemeenschap in Hodonín is een bewaarde joodse begraafplaats. Op de oorspronkelijke begraafplaats in de straat  Velkomoravská zijn een paar grafstenen en een gedenkteken een bewijs van.

De nieuwe joodse begraafplaats grenst aan de stadsbegraafplaats aan de straat Purkyňova. De begraafplaats heeft de vorm van een kwartsegment van een ovaal en bevat twee groepen grafstenen.

In het noordelijke deel van de twee rijen zijn stenen overgebracht van de oude begraafplaats, in het zuidoosten zijn vijf regelmatige onvolledige rijen moderne graven. Rond het midden werd een gedenkteken voor de slachtoffers van nazi-raciale vervolging opgericht.

>>> Adres : Purkyňova <<<

Zámek Hodonín

 

Het gebouw werd tussen 1642 en 1643 gebouwd door de eigenaar van het landgoed Hodonín, graaf Jindřich Burian Žampach van Potenštejn. Het toenmalige gebouw op de begane grond deed dienst als jachtgebied.

 

Na de brand van 1746 werd het gebouw verbouwd naar een gebouw van één verdieping. Het gebouw diende als zetel van de administratie van het landhuis.

 

Tomáš Garrigue Masaryk is ongetwijfeld de belangrijkste inwoner van Hodonín, dus het is geen wonder dat hier de eerste professionele permanente tentoonstelling in Tsjechië is gevestigd. Het bevindt zich niet, zoals te verwachten, in het geboortehuis van Masaryk, zoals het in de 19e eeuw werd afgebroken, maar in het barokke kasteel - tegenwoordig het Masaryk-museum in Hodonín, waar het op 18 mei 1997 plechtig werd geopend.

 

>>> Adres : Zámecké nám. 27 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page