top of page
Holašovice-Jankov.png

Holašovice Jankov (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Česke Budějovice
Coördinaten locatie : 48°57 N 14°17 O
GPS parking : Holašovice Centrum
Website locatie : 
Holašovice

weerbericht.png
pdf.png

Holašovice, deelgemeente van Jankov, is gelegen in de regio Zuid-Bohemen, district Česke Budějovice.
Dit heel kleine dorp (1 straat), ligt ongeveer 20 km ten westen van Česke Budějovice en behoort tot het werelderfgoed van de Unesco.

 

Holašovice wordt reeds halverwege de 13e eeuw genoemd, in de tijd van de kolonisering van het Zuid-Tsjechische grensgebied.

 

De gemeente werd twee maal zwaar getroffen. Een eerste keer in de 16e eeuw toen bijna alle oorspronkelijke Tsjechische inwoners bezweken aan de pest. De stad werd daarna bijna onmiddellijk opnieuw bevolkt door nieuwe Duitse immigranten.

De tweede keer was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, toen de inspanningen van de plaatselijke, Duitse bevolking, inzake aansluiting bij het rijksgebied bewaarheid werden.

 

In 1946 begon de gedwongen verdrijving van een groot deel van de inwoners van Duitse afkomst. In de lege gebouwen kwamen Tsjechen wonen uit het binnenland, die niet veel bouwden, maar eerder de bestaande woningen herstelden en onderhielden. In de lijst van de Unesco kon daarom in 1998 een bijna volledig bewaard gebleven middeleeuws systeem van huizen en siloschuren worden opgenomen.

 

Het bezoek aan de plaats begint in de voormalige school, waar nu het infocentrum te vinden is. Hier is een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van Holašovice.

 

Het dorpje is gebouwd rondom een grote vijver, waarin karpers gekweekt worden, en een kapel uit 1755. De vele boerderijen in pastelkleuren, met een dubbele functie, zorgen voor de afwerking van het geheel. Die gebouwen zijn echter niet toegankelijk voor het publiek.

De toegang tot ieder gebouw verliep via de hal die het gebouw verdeelde in een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. Een bepaalde meerwaarde van het huis werd gevormd door de ouderdomsvoorziening, de graansilo, de veestallen, de schuur en dergelijke.

Het centrale deel van deze gebouwen was gewoonlijk een binnenplaats en de huizen werden met het dorpsplein verbonden door een poort.

Vóór de boerderijen lagen de voortuintjes, de met de hand geboorde zuigerwaterputten en stonden de voertuigen en machines.

pdf.png
pdf.png
bottom of page