top of page
Holešov.png

Holešov (**)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°20 N 17°35 O
GPS parking : nám. Dr. E. Beneše
Website locatie : 
Holešov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Holešov is de op één na grootste stad in het district Kroměříž met 13.000 inwoners. Holešov is gelegen op de grens van Haná en Walachije, aan de voet van de Hostýn-heuvels met uitzicht op het bedevaartsoord St. Hostýn.

Naast Holešov zelf omvat het administratieve grondgebied van de stad ook de lokale delen Všetula, Dobrotice, Količín, Tučapy en Žopy. Holešov is het centrum van een microregio met 20 gemeenten, waarvan er 17 in 1999 zijn opgericht door de vereniging Mikroregion Holešovsko.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het vroegbarokke kasteel is het overheersende kenmerk van de stad.

Ook al zijn de kasteelhallen zonder meubilair, toch zijn er de prachtige plafondschilderingen, de rijke stucwerkdecoratie, de prachtige Grote Zaal, de prachtige sala terrena, de kasteelkapel en de kasteelkelder omgebouwd tot een muziekclub.

 

Een van de voordelen van het kasteel is de dominante positie in het kasteelpark, dat gedeeltelijk wordt toegepast in vergezichten. Het park zelf, dat ten tijde van zijn aanleg overeenkomt met de oorsprong van het vroeg-barokke kasteel, is een van de belangrijkste voorbeelden van de principes voor het aanleggen van Franse tuinen in Moravië.

 

>>> Adres : nám. F. X. Richtra 190 <<<

 

Maria Hemelvaart kerk

 

De barokke kerk met drie schepen, het overheersende kenmerk van het Holešov-plein, staat op de plaats van de oorspronkelijke kleinere gotische kerk uit de 14e eeuw. De huidige bouw van de kerk werd voltooid in 1708.

In de toren van de parochiekerk stonden oorspronkelijk vijf klokken. Drie van hen werden in 1942 gevorderd voor militaire doeleinden, het was de grootste klok van Maria (vanaf 1650, overstroomd in 1871) en de zogenaamde Umíráček en Sanktusník. De resterende twee klokken uit de Renaissance zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

 

Aan de rechterkant van het koor van de Maria-Hemelvaartskerk werd een begrafeniskapel gebouw, de zogenaamde “Zwarte kapel”. De kapel is genoemd naar de overheersende kleur, die een combinatie is van zwart en grijs kunstmarmer op de muren, van waaruit het witte stucwerk van beelden en vergulde hoofden van pilasters aanzienlijk wordt weerspiegeld. De Zwarte Kapel werd op 25 juli 1748 ingewijd.

 

>>> Adres : nám. Dr. E. Beneše <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page