top of page
Holýšov.png

Holýšov (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Domažlice
Coördinaten locatie : 49°35 N 13°05 O
GPS parking : nám. 5. května
Website locatie : 
Holýšov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Holýšov ligt op de rechteroever van de Radbuza-rivier op een hoogte van 357 meter, halverwege tussen Pilsen en Domažlice en is aan drie kanten omgeven door bossen. De internationale weg- en spoorlijn Plzeň - Folmava - Mnichov loopt door de stad.

 

Het oorspronkelijke dorp was geconcentreerd rond een normaal plein met de kerk van Petrus en Paulus, die sinds de oprichting een onmiskenbaar dominant kenmerk van het dorp is geweest en stevig verbonden is met zijn geschiedenis. Rond het gebouw lag de oorspronkelijke begraafplaats Holýšov, die in 1789 werd afgebroken.

 

Holýšov begon zich te ontwikkelen van een klein dorp tot een stad na 1897, toen de beroemde Ziegler-glasfamilie hier een glasblazerij oprichtte voor gietplaat en spiegelglas. Het was een van de grootste ondernemingen in zijn soort in de monarchie.

 

In 1960 kreeg Holýšov de status van stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

De bouw van het stadhuis begon in 1926 op de plaats van een voormalige oude school volgens het project van architect Ing. Ernst Březina. Het Art Nouveau-gebouw moest het dorp helpen verheffen van de oorspronkelijke landbouwnederzetting tot een modern industrieel centrum.

 

Het gebouw zelf is ontworpen als multifunctioneel gebouw, waar het naast het administratieve centrum van het dorp ook een educatieve en culturele functie vervulde. Hier werd ook een gemeentelijk kasteel gebouwd. Het dominante element van het stadhuis is de klokkentoren.

 

>>> Adres : náměstí 5. května 32 <<<

 

Kostel sv. Petra a Pavla

 

Waarschijnlijk het oudste bewaarde monument in het dorp is de kerk van Petrus en Paulus. De eerste schriftelijke vermelding van de oprichting van de kerk samen met de parochie dateert uit 1352.

 

De kerk werd tijdens de Dertigjarige Oorlog gedeeltelijk afgeschaft en het duurde tot 1743 voordat de parochie werd hersteld en de veeleisende barokke reconstructies werden voltooid.

De kerk heeft drie verdiepingen, met op de derde verdieping een hoge stolp, waar momenteel slechts twee klokken aan hangen. De toren mondt uit in een buitengewoon hoge slanke piramide en is 39 meter hoog.

 

>>> Adres : Jiráskova tř. 576 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page