top of page
Horaždovice.PNG

Horažďovice (*)

Regio (kraj) : Plzeň
District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°19 N 13°42 O
GPS parking : Mírové náměstí
Website locatie :
Horažďovice

weerbericht.png
pdf.png

De geschiedenis van Horažďovice is altijd in verband gebracht met het nabijgelegen ouderwetse Prácheň. Al in de 10e eeuw werd hier een versterkte nederzetting gevestigd en ongeveer twee eeuwen later werd het stenen kasteel het administratieve centrum van de regio Prácheň, dat in de 13e eeuw ongeveer de huidige regio's Horažďovice, Sušice, Kašperskohorsko, Strakonicko en Vimpersko omvatte. Vandaag de dag is het mogelijk om alleen de overblijfselen van een enorme kasteelruïne en de kerk van St. Kliment uit de 13e eeuw te bezoeken.

In de tijd dat de stad Písek het administratieve centrum van de regio Prácheň werd, begon het kasteel in Prácheň zijn belang te verliezen en begon het leven zich geleidelijk te concentreren in de marktnederzetting aan de voet van Prácheň - Gorazdějovice. De nederzetting, die gunstig gelegen was aan de rivier de Otava en op de handelsroute van Beieren naar Praag, werd in 1292 bevorderd tot stad door koning Wenceslas II.

De ontwikkeling van Horažďovice was te danken aan de Beierse familie uit Strakonice. Ze lieten de stad versterken en een fort bouwen. Het jaar 1478 werd een belangrijke datum voor Horažďovice. In dat jaar werd Švihovský van Rýzmberk, de hoogste rechter van het koninkrijk Český Půta, de nieuwe eigenaar van de stad. Hij nam deel aan de ontwikkeling van de omliggende administratieve nederzettingen, zoals het kasteel Rabí, Švihov en Velhartice. De grootste ramp voor Horažďovice was de Dertigjarige Oorlog, toen de stad werd getroffen door twee branden en twee keer werd geplunderd door Zweedse troepen. Het sterk verwoeste kasteel werd herbouwd in de 17e eeuw tijdens het bewind van de Šternberks, die ook het klooster had uitgebreid en een kapel gebouwd op Loreto.

 

Een andere belangrijke familie was de familie Rummerskirch. Ze stichtten hier in de 19e eeuw een kunstmatige landhuistuin en vervolgens een uitgebreid Engels park op het eiland met zeldzame soorten bomen en planten. De laatste eigenaren van het landhuis Horažďovice werden Kinský van Vchynice en Tetov, die het tot 1945 bezat.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Horažďovice

Een barok kasteel staat op de plek van een 13e-eeuws gotisch fort. Van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens de familie Švihovský is omgebouwd tot een renaissancistisch kasteel, zijn alleen de kelder uitgehouwen in de rots en de overblijfselen van de ronde toren bewaard gebleven. Het grootste deel van het kasteelgebouw huisvest sinds 1920 het stadsmuseum. De tentoonstelling van het museum beschrijft de geschiedenis van Horažďovice vanaf de prehistorische nederzetting tot het heden, en wordt aangevuld met een interessante tentoonstelling van mineralen uit de omgeving. Naast het kasteel, zijn de belangrijkste monumenten de overblijfselen van de vestingwerken van de stad en de Rode Poort, die vandaag wordt vermeld als de tweede oudste in Bohemen.

>>> Adres : Mírové náměstí <<<

Kerk van Petrus en Paulus

Het dominerende kenmerk van het plein is de kerk van de decaan Peter en Paul uit de 13e eeuw. Bij de kerk staat een pestkolom uit de 18e eeuw. Een ander belangrijk monument is het kloostercomplex met de Onze-Lieve-Vrouwekerk op de plaats van de Kapel van St. Michael uit de 13e eeuw. Bijna honderd jaar lang was het klooster de zetel van de algemene administratie van de Congregatie van Schoolzusters de Nôtre Dame voor het hele grondgebied van Bohemen.

>>> Adres : Mírové náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page