top of page
Hořice.gif

Hořice (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°22 N 15°38 O
GPS parking : nám. J. z Poděbrad
Website locatie : 
Hořice

weerbericht.png
pdf.png

Hořice is gelegen in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Jičín. De stad telt ongeveer 9.000 inwoners.

 

Hořice is gunstig gelegen op het kruispunt van enkele hoofdwegen en is een natuurlijke toegangspoort tot het toeristische gebied van het Reuzengebergte. Dankzij een gevarieerde selectie van historische en sculpturale monumenten, een breed scala aan sportmogelijkheden gedurende het hele jaar en een rijk cultureel leven, is het een ideale plek voor een bezoek en vakantie.

 

Bezienswaardigheden

 

Náměstí Jiřího z Poděbrad

 

Het stadscentrum is een groot plein van George van Poděbrady, dat de vorm heeft van een onregelmatige trapezium. Hoewel het in het verleden vele malen door branden is beschadigd, heeft het toch zijn historische uiterlijk behouden.

De meest opmerkelijke gebouwen zijn het neogotische stadhuis dat in 1872 is gebouwd volgens het plan van František Poličanský en het aangrenzende neorenaissancistische herenhuis (1864) met een prachtige art nouveau-zaal, die beide nu het stadhuis huisvesten.

 

Voor het stadhuis is een zandstenen greppel uit 1736 vermeldenswaard: het gebouw van het voormalige districtsbestuur en postkantoor uit 1877 is tegenwoordig de zetel van het stadsmuseum en wordt gekenmerkt door een rijke zandsteenversiering.

 

Sinds 1824 is het plein versierd met een Mariakolom. De kolom werd in de jaren vijftig verwijderd, maar in 2005 gerestaureerd en plechtig opnieuw geïnstalleerd. In het park in het noordelijke deel van het plein staat de charmante fontein van de vier jaargetijden uit 1957.

 

>>> Adres : Náměstí Jiřího z Poděbrad <<<

Masarykova věž samostatnosti

 

Een opmerkelijk gebouw met een rijke sculpturale decoratie is Masarykova věž samostatnosti op de top van Hořice chlum (407 meter boven zeeniveau), die dient als een gedenkteken voor de slachtoffers van de wereldoorlogen en als een toeristische uitkijktoren. De toren is gebouwd in de jaren 1925-1938.

 

Enorme reliëfs op de oost- en westvleugels dragen de motieven van het Tsjechoslowaakse binnenlandse en buitenlandse verzet. De toren is 25 meter hoog en de voltooiing ervan op de voorziene 40 meter werd door de Tweede Wereldoorlog verhinderd.

 

Vanaf de galerij van de toren is er een prachtig uitzicht op het panorama van het Reuzengebergte en de vruchtbare Elbe. Sinds 2000 is het gebied voor de toren versierd met een beeld van het Legioen over de grenzen heen, het werk van František Duchač Vyskočil.

 

>>> Adres : Cesta Legií 1370 <<<

 

Kasteel

 

Ten noordoosten van Náměstí Jiřího z Poděbrad staat een barok kasteel, dat tijdens de laatste reconstructie halverwege de 18e eeuw zijn huidige vorm heeft gekregen. Overblijfselen van het oorspronkelijke gotische fort zijn bewaard gebleven op de binnenplaats.

De ingang van het kasteel is versierd met het embleem van de familie Strozzi en een zonnewijzer.

 

>>> Adres : Riegrova 1490 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page